Valgdebatt i Kimen

- Frp latterliggjør de små

Sp-topp Marit Arnstad lar seg provosere av Frp-Bjørnstad i debatten om kommunereform.

Trønderske listetopper diskuterte sentralisering, kommunereform og basepolitikk i Kimen torsdag kveld.  Foto: Sebastian Bjerkevik

Saken oppdateres.

Distriktspolitikk har blitt et hett tema i valgkampen, og til NRK og Adresseavisens valgdebatt i Kimen kom de fleste listetoppene direkte fra debatt i Lierne - om distriktspolitikk.

Tre tema skulle få opp temperaturen i salen: Kommunereform, Trøndelag som militær base og sentralisering. Flere av listetoppene i Nord - og Sør-Trøndelag var invitert, blant andre Sp-topp Marit Arnstad, Ap-topp Ingvild Kjerkol, Frp-topp Sivert Bjørnstad og Høyre-topp Elin Agdestein.


Se den store oversikten: 47 ordførere på tro og ære

LES OGSÅ: Sp-lederen: - Nå er det tid for nærhet

- 1100 år siden Hårfagre

Før debatten braket løs, uttalte Frps Sivert Bjørnstad til Adresseavisen at debatten om kommunereformen var altfor mye styrt av følelser, og at reformen handlet om bedre tjenester til innbyggerne.

Da debatten var i gang fikk Frp-toppen spørsmål om hva han syntes om omkampene som er varslet dersom det blir et regjeringsskifte:

- Det er 1100 år siden Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike, og til tross for det kjemper Ap og Sp med nebb og klør. Denne reformen handler om gode tjenester til innbyggerne, og dette får vi til best til større kommuner, sa Bjørnstad.

LES LEDEREN: Bra at distriktspolitikk settes på dagsordenen

LES OGSÅ: Dette er de åtte distriktsnøttene

- Sint og provosert

Sp-topp Marit Arnstad i Nord-Trøndelag ga klart svar:

- Jeg tror folk blir provoserte og sinte når Frp latterliggjør de små kommunene, for eksempel når han trekker fram Harald Hårfagre. Mange mindre kommuner leverer gode velferdstjenester, se bare på Høylandet og Dovre. Dovre har vært best på barnevernsstjenester i Norge. Det er ikke sant at mindre kommuner ikke klarer å levere gode tjenester. Det er ikke slik at jo større man er, jo bedre er man, sa en engasjert Arnstad til applaus fra salen.

- Til vanlig er Senterpartiet opptatt av byråkratiet, men ikke her. Det er ikke nødvendig å ha 430 ordførere, 430 rådmenn, 430 skolesjefer og så videre. Debatten har vært styrt av hva de nye kommunene skal hete og hvor rådhuset skal ligge, mens dette egentlig handler om behovet for gode fagmiljø - som ofte kan være vanskelig i de små kommunene, repliserte Bjørnstad.

Ta Adresseavisens minivalgomat: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

- Komisk sammenslåing

To distriktsordførere var også invitert til debatten: Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord, som frivillig skal slå seg sammen Roan, og Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp)- som skal tvangssammenslås med Nærøy, Vikna og Bindal.

Etter et klipp fra Nytt på nytt, der Bård Tufte Johansen raljerte med sammenslåingsprosessen på Fosen, fikk Stjern spørsmålet:

- Var det så komisk som dette?

- Absolutt, hehe. Dette gir vel noe av svaret på hvorfor vi ikke klarte å finne sammen. Det har ikke vært lett. Og det skyldes mye oss selv. Men det ble også en veldig uhåndterlig og uforutsigbar prosess, og til slutt kom vi ikke lenger, fastslo Stjern og la til:

- Det startet med at vi skulle få så mange nye oppgaver. Det endte med at jeg får lov til å vie folk, men det er jeg lite interessert i.

Adresseavisen har intervjuet 47 trønderske ordførere om distriktspolitikk og sentralisering. Her kan du lese alle intervjuene og se bildene av ordførerne hjemme i sin egen stue.

LES OGSÅ: Utviklingen på hjemstedet går i riktig retning - også på landetPå forsiden nå