Mann sprengstoffsiktet etter politiaksjon i Steinkjer

I morgentimene onsdag pågrep politiet en mann i Ogndal. Mannen har erkjent å ha importert, laget og detonert sprengladninger i området. Han er nå siktet.

Mannen ble pågrepet onsdag morgen.  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

Onsdag ettermidag, i 15.40-tiden, ble det foretatt to kontrolllerte sprengninger. Politiet opplyser at stedet derfor vil være sikret en periode.

- Mannen blir sittende i arresten over natten. Det vil bli gjort en ny vurdering av hva som skal skje med ham i morgen. Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 188, sier etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon.

Fikk melding fra Kripos

Denne paragrafen omhandler uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver samt å framstille ulovlig sprengstoff som kan sette liv og helse i fare.

- Denne saken startet da Kripos meldte om at mannen ulovlig hadde innført komponenter som kunne brukes til å lage sprengstoff. Han hadde kjøpt dette via internett. Da måtte vi finne ut av hva dette var, sier Gundersen.

Onsdag morgen aksjonerte derfor væpnet politi mot mannens eiendom, som han leier i Ogndal i Steinkjer.

- Mannen ble pågrepet mellom klokken 07.00 og 08.00 onsdag. Vi har deretter hatt bistand fra bombegruppa i Oslo og representanter fra Kripos på den aktuelle adressen, sier Gundersen.

Ikke materielle skader

Etterforskningslederen opplyser at den pågrepne har vært samarbeidsvillig overfor politiet «fra første sekund». Han forklarte seg til politiet uten forsvarer til stede.

- Han har gitt en forklaring som vi fester lit til. Han opplyser at han har hatt en interesse for smell og sprengstoff, og har tilegnet seg kunnskap om dette via internett. Han har laget seg ladninger, som han har brukt i nærheten av der han bor. Dette har ikke gitt materielle skader - de er blant annet brukt på trestubber, sier Gundersen.

- Presse på stedet har fått beskjed om å trekke unna, fordi det skal sprenges?

- Tidligere har mannen bodd en annen plass i Norge, og har vært i kontakt med et kriminelt miljø, som han opplever som truende. Han har ikke konkretisert dette mer, men forteller at han som en sikkerhet har laget seg et par enheter for å ha i selvforsvar, om det skulle oppstå en prekær situasjon. Det er disse vi skal sprenge, og derfor vil stedet være sikret en periode, sier Gundersen.

Spregningen ble foretatt i 15.40-tiden onsdag.

- Naboer i området har fortalt om smell i går kveld - er dette kjent?

- Når siste ladning gikk av, vet jeg ikke, men han har drevet med dette i nærheten av der han bor.

Blir foreløpig sittende i arrest

Politiet tror ikke mannen har hatt andre motiver med aktiviteten enn sin egen interesse.

- Vi kjenner ikke til noen ukjente eksplosjoner som kan settes i forbindelse med dette, sier etterforskningslederen, og legger til:

- Vi ser alvorlig på saken, men er samtidig glade for at systemet fungerer på en slik måte at dette blir avslørt.

- Hva skjer videre med saken nå?

- Mannen blir sittende i vår varetekt inntil vi er ferdig med ransakingen på stedet. Da er det opp til påtaleleder å avgjøre hva som skal skje videre med siktede.

Politiet bar gjenstander ut fra en bygning på eiendommen. 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Politiet bar gjenstander ut fra en bygning på eiendommen.  Foto: LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå