Kulturhuset Kimen i Stjørdal fikk europeisk stål-pris

Det omstridte bygget i Stjørdal sentrum høstet sin andre prestisjetunge designpris

Saken oppdateres.

 I 2015 vant Kimen kulturhus Betongtavlen 2015. Prisen er den ypperste påskjønnelsen for betongarbeid som deles ut i Norge.. Torsdag kveld var det stålarbeidet som fikk prisen European Steel Design Award 2017 for Norge.

- Det er veldig moro å være her i København og motta denne prisen. Det at vi har bygd et kulturhus i Stjørdal som dekker våre behov, men som i tillegg får internasjonal oppmerksomhet på grunn av arkitektur og materialvalg er artig. For de som er tettere på dette fagmiljøet så skjønner jeg at dette virkelig er stort, skriver varaordfører i Stjørdal, Ole Hermod Sandvik (H), i en tekstmelding til Adresseavisen.

Sammen med Frode Berg fra Skanska, som var prosjektleder for kulturhusbygginga og Jon Olav Kvåle, fabrikksjef ved Skanska Stålfabrikken på Øysand, mottok han prisen i København.

LES OGSÅ: Skepsis ble til smil for kulturhuset Kimen i Stjørdal

Omstridt bygg

 På forhånd dømte mange prosjektet nord og ned. Blant annet ble prosjektet sterkt kritisert for kostnadene, som fra starten av økte fra 200 til 717 millioner kroner, etterhvert som bygget fikk mer og mer innhold.

Skrøt av Kimen: - Dette var gøy å oppleve og dere har fått et utrilig fint bygg her, sa kronprins Haakon etter åpningsfesten i Stjørdal kulturhus i august 2015.  Foto: Frank Cadamarteri

 

Da det stor ferdig inneholdet det blant annet konsertsaler, fire kinosaler, bibliotekl, kirke, fritidsklubb, kafe og øvingslokaler for kulturskolens aktiviteter. I tillegg til en rekke kontor og møterom for blant annet kirkekontor og kommunale etater.

Rundt 1500 mennesker er innom kulturhuset hver dag, noe som er uvanlig mange i norsk sammenheng. Det er dermed blitt en ubetinget suksess

Glad for hederen

I en pressemelding fra Skanska uttaler Skanskas prosjektsjef Frode Berg, som selv er fra Stjørdal og ledet byggearbeidet på Kimen følgende:

- Jeg er utrolig stolt over at vi mottar denne prisen. Skanska, Stjørdal kommune, arkitektene, Rambøll og Brødrene Midthaug jobbet knallhardt sammen med å realisere dette fantastiske bygget og det er stort å se hvordan sluttproduktet er verdsatt, både av publikum og fagfolk. Jeg vil også gi en honnør til de dyktige fagarbeiderne våre. Deres håndverk på Kimen er av ypperste kvalitet og uten dem hadde ikke sluttproduktet blitt like bra som det ble. Helt siden 2011 har dette prosjektet vært en viktig del av livet mitt og det at vi fortsatt mottar priser for utformingen to år etter at bygget åpnet, viser hvor fantastisk Kimen kulturhus er. Dette er enda en merkedag for alle som har vært involvert i dette prosjektet og for Stjørdal, sier Berg.

LES OGSÅ: Investeringer i kø i Stjørdal

Stålet som er brukt i bygget er bearbeidet ved Skanskas fabrikk på Øysand. Fabrikksjef Jon Olav Kvåle beskriver i pressemeldingen stålet de leverte til kulturhuset i Stjørdal som noe av det mest utfordrende de har gjort.

Se illustrasjonsvideo fra nye Torgkvartalet

- Det er veldig gøy at håndverket vårt blir verdsatt og får den anerkjennelsen jeg mener det fortjener. Stålarbeidet på Kimen er et strålende eksempel på hvordan man kan bruke stålkonstruksjoner på en funksjonell måte slik at det legger til rette for de som skal bruke bygget samtidig som estetikken er god. Det er jo også ekstra gøy at vi kan bidra med vår kompetanse og våre løsninger til et så flott bygg. I mine øyne er bruken av stål i Kimen nærmest som et kunstverk i seg selv, sier en fornøyd Kvåle.

På forsiden nå