Derfor ble terror-rettssaken utsatt for IS-avhopperen

Påtalemyndigheten fikk ukjente opplysninger i saken da nye dokumenter ble oversatt fra tyrkisk i helga.

Den terrortiltalte nordtrønderen har selv hevdet han dro til Syria for å drive med humanitært arbeid, og ikke for å bedrive terror. 

Saken oppdateres.

Rettssaken mot 34-åringen fra Nord-Trøndelag skulle egentlig ha startet i Oslo tingrett mandag, men er nå utsatt til onsdag etter at påtalemyndigheten fikk nye dokumenter fra Tyrkia fredag kveld.

Statsadvokat Kim Sundet, som skal aktorere saken, opplyser at påtalemyndigheten sendte en rettsanmodning til Tyrkia allerede i 8. februar 2017, hvor det ble bedt om oversendelse av eventuelle tiltaler, siktelser, rettsavgjørelser samt dommer mot tiltalte. Det ble også bedt om kopier av avhør av trønderen.

- Fikk svar fredag

- Til tross for mange purringer på svar via Justisdepartementet og i andre kanaler for rettslig samarbeid, fikk vi ikke svar fra Tyrkia. Jeg henvendte meg en siste gang før hovedforhandlingen skulle starte til Justisdepartementet som via det Europeiske rettslige nettverket (EJN) klarte å få svar fra Tyrkia fredag kveld 29. september, skriver statsadvokaten i en e-post til Adresseavisen.

Fått med deg denne? Stor dokumentar om verdalingen som dro til Raqqa

Innholdet i disse dokumentene, som ble oversatt i løpet av helgen og mandag, var nytt for Sundet. Av dokumentene går det nemlig frem at lagmannsretten i Kilis i Tyrkia har domfelt 34-åringen for medlemskap i IS, opplyser statsadvokaten videre i e-posten.

Han gjør det i tillegg klart at den tiltalte trønderen via sin forsvarer fortsatt hevder at han er frifunnet i Tyrkia.

Vurderer å frafalle post to av tiltalen

Verdalingen er tiltalt etter straffelovens paragraf 147a, for å ha sluttet seg til terrororganisasjonen ISIL (IS) i perioden desember 2014 til april 2016.

I tillegg er han i post to i påtalemyndighetens dokument, tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen.

Verdalingens forsvarer, Siri Langseth, har tidligere opplyst til Adresseavisen at han nekter straffskyld for begge poster. Verdalingen har sagt at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid, og ikke for å begå terror.

TV2 meldte søndag at påtalemyndigheten nå vurderer om den tyrkiske dommen stenger for den siste del av tiltalen på grunn av såkalt dobbeltstraffproblematikk.

- Vil det komme ny tiltale i saken?

- Ny tiltale blir ikke tatt ut. Det blir fremmet sak, men det er mulig at tiltalen blir redusert til å gjelde terrorforbund, skriver Sundet videre i e-posten.

Han legger til at det som vurderes juridisk forut for onsdag, er om post to av tiltalen skal frafalles på grunn av den tyrkiske dommen.

I 2015 prøvde Adresseavisen å finne svar på hvorfor tre etnisk norske nordtrøndere som kjente hverandre plutselig dro til Syria

Fikk beslagsrapport

34-åringen ble i april 2016 pågrepet av tyrkiske myndigheter ved en grensepassering. Trønderen ble sittende fengslet i byen Gaziantep frem til han ble deportert av tyrkiske myndigheter i august i fjor.

Statsadvokaten opplyser at PST fikk dokumenter fra Tyrkia da den tiltalte trønderen ble hentet 23. august 2016, men at dette var en beslagsrapport på gjenstander som ble funnet på ham under den ulovlige grensepassering fra Syria til Tyrkia. De øvrige dokumenter som PST mottok, gjaldt kun ulovlig grensepassering – ikke en sak om medlemskap i IS.

Presseoppslag i VG viste imidlertid at 34-åringen også hadde avgitt forklaringer til tyrkisk politi som angivelig ikke gjaldt ulovlig grensepassering, men som skulle dreie seg om at han hadde deltatt i IS.

- Dette var noe av bakgrunnen for at vi sendte rettsanmodning som hastesak til Tyrkia. Som nevnt fikk vi svar sist fredag kveld etter mange purringer, skriver Sundet i e-posten.

- Absurd situasjon

Den øvre strafferammen for terrorforbund er ti år fengsel, og for deltakelse i en terrororganisasjon, seks år. Det gir en øvre felles strafferamme på 16 år.

Samtidig viser rettspraksis fra saker som omhandler brudd på disse bestemmelsene straffeutmålinger på syv og et halvt år til åtte års fengsel, har statsadvokat Sundet tidligere opplyst til Adresseavisen.

- Kan den siste utviklingen påvirke straffeutmålingen?

- Vi foretar en vurdering på dette, skriver statsadvokaten i e-posten mandag.

- Det er en absurd situasjon å være terrortiltalt når jeg bare har hatt gode intensjoner og et ønske om å hjelpe folk, uttalte 34-åringen til Adresseavisen via sin advokat Siri Langseth etter at tiltalen ble offentlig kjent i slutten av august.

Statsadvokat Sundet har tidligere opplyst til Adresseavisen at den terrorsiktede verdalingen er den av de norske syriafarerne som har oppholdt seg lengst i Syria.

Rettssaken som skulle starte i Oslo tingrett mandag er utsatt.  
        
            (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Rettssaken som skulle starte i Oslo tingrett mandag er utsatt.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På forsiden nå