Det sier førsteamanuensis Lars Gule ved Høyskolen i Oslo og Akershus, etter første dag av rettssaken mot den terrortiltalte nordtrønderen i Oslo tingrett onsdag.

Gule har fulgt alle rettssakene mot de norske syriafarerne, og han har vært sakkyndig i flere av rettssakene mot nordmenn som har sluttet seg til IS i Syria. Han er også sakkyndig i rettssaken mot IS-avhopperen fra Verdal.

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høyskolen i Oslo og Akershus har vært sakkyndig i flere rettssaker mot nordmenn som har sluttet seg til IS i Syria. Foto: Scanpix

Rettssaken mot nordtrønderen er den sjette i rekken.

Tøff oppvekst

Straffesaken mot den terrortiltalte nordtrønderen startet med en begjæring om utsettelse av hele saken på grunn av nye opplysninger.

- Det er levert inn begjæring om utsettelse av hele saken, subsidiært avvisning av post to i tiltalen, opplyste tingrettsdommer Jannicke Johannessen.

- Det er levert inn begjæring om utsettelse av hele saken, subsidiært avvisning av post to i tiltalen, opplyste tingrettsdommer Jannicke Johannessen. Foto: Kristin Svorte

Rettssaken skulle opprinnelig ha startet mandag, men ble utsatt til onsdag, da påtalemyndigheten fikk ukjente opplysninger i saken da nye dokumenter ble oversatt fra tyrkisk i helga.

Les statsadvokatens forklaring på hvorfor rettsaken ble utsatt her

34-åringen står tiltalt for å ha inngått terrorforbund samt deltakelse i terrororganisasjonen IS.

Han nektet onsdag straffskyld på begge punkter.

Tøff oppvekst

Etter statsadvokat Kim Sundet ved Det nasjonale statsadvokatembetet hadde gjennomgått tiltalen fikk retten høre første del av nordtrønderens forklaring.

Med en rolig og kontrollert stemme fortalte han med egne ord historien om hendelser i livet som på en eller annen måte kan ha påvirket at han reiste til IS i Syria i slutten av november 2014.

- Livet mitt har vært så kaotisk at jeg har ikke oversikt over hvilke årstall de ulike episodene skjedde. Det har vært noen rotløse år.

Da verdalingen var i Syria kalte han seg for Abu Mohammed al-Norwiji. Les dokumentaren her

De første barneårene var han preget av at foreldrene hadde skilt lag, familien var fragmentert og han beskriver en mangel på tilhørighet.

- Jeg var sjenert. Da jeg begynte på barneskolen ble jeg mobbet både av de andre ungene og av en av lærerne.

Han manglet retning i livet.

- Jeg hadde ingen idé om hva jeg ville bli i livet, og jeg drømte ikke om noe.

Mobbingen fortsatte på ungdomsskolen. Rundt konfirmasjonsalder begynte han å eksperimentere med rus. Etter hvert opplevde han flere stygge voldsepisoder, som han mener har satt sitt preg på han som person.

- Jeg har vært mye urolig og redd.

Hadde pengetrøbbel

Problemene tårnet seg opp rundt han. Han fikk problemer med økonomien, og det ble vanskelig å holde på leilighetene han fikk leie. Heller ikke jobbene klarte han å holde på.

- Jeg har kun hatt to rusfri måneder ifra jeg var 18 år til jeg ble 30. Jeg har brukt hasj og alkohol.

Forholdet til familien beskrives som problematisk. Han følte seg ikke inkludert, og nordtrønderen beskriver perioder i livet med mye ensomhet.

- Jeg feiret jul alene flere ganger. Når de andre kom sammen for å ha det hyggelig, så satt jeg alene.

Nysgjerrig på islam

Det var i forbindelse med julefeiringen i 2013 han fikk et nærere forhold til en av de andre to etnisk norske syriafarerne fra Levanger, som også dro til det IS i Syria i 2014.

- Det var i denne perioden jeg ble introdusert for islam. Jeg var veldig lei meg, og hadde det ikke bra med meg selv.

Han var på besøk hos en nabo da han første gang kom i snakk med 27-åringen om islam.

- Vi så TV, diskuterte, og det ble snakk om religion. Jeg visste at han hadde konvertert og spurte om han kunne fortelle meg litt om den nye religionen sin.

Etter dette var de to mye sammen. De så ofte på filmer om ulike konspirasjonsteorier på internett.

Men de to kompisene kom på kant med hverandre i forbindelse med en malejobb. Etter dette fortsatte verdalingen å fordype seg foran datamaskinen, men nå alene.

- Jeg ville bort fra konspirasjonsteoriene, og jeg søkte ny kunnskap om islam. Etter hvert begynte jeg å interessere meg for situasjonen i Syria.

Sykkelulykke i Åre

En dramatisk sykkelulykke i Åre sommeren 2014 gjorde situasjonen enda verre for den terrortiltalte. Han følte seg nå hjelpeløs, noe som resulterte i mer tid foran datamaskinen.

- Jeg ville lære å be som en muslim.

34-åringen ble opprørt av å se filmer om lidelsene den syriske sivilbefolkningen gjennomgikk.

Etter en tøff sykkelulykke i Åre sommeren 2014, følte verdelingen seg ensom og isolert. Foto: Privat

I denne perioden fikk han igjen kontakt med ekteparet som dro til IS sommeren 2014.

- Jeg sov ikke om natta, og var lei. Jeg forsto meg ikke på radikal islamisme. Jeg ville hjelpe lokalbefolkningen mot Assad-regimet.

Nordtrønderen ble denne høsten innkalt av politiet til bekymringssamtale, men takket nei.

Fikk forvrengt bilde

- Jeg hadde et forvrengt bilde av det som skjedde. Ekteparet sa jeg ville få jobb, leilighet og rundt 400 dollar i måneden. De syriske kvinnene var interessert i å gifte seg med europeere.

Ekteparet bidro med penger slik at han kunne reise til Syria. Det gjorde han, men da avreisedato nærmet seg, fikk verdalingen kalde føtter.

- Jeg ville ta tak i livet mitt. Derfor dro jeg til legen for å få hjelp. Da ble innskrevet på psykiatrisk avdeling.

Men livet gikk imot han også her, og etter en uenighet med en av pleierne, bestemte han seg for at Norge ikke var et blivende sted. Verdalingen kjøpte nå en enveis billett til Antalya i Tyrkia, og denne gangen dro han.

Fikk hjelp av ekteparet

Med reiseinformasjon blant annet fra det nordtrønderske ekteparet, dro han mot grensebyen Gaziantep. På reisen mot Syria byttet han taxi flere ganger.

Til slutt befant han seg på syrisk side. Under en sikkerhetskontroll måtte han gi fra seg både pass, telefon og penger til to menn iført finlandshetter.

- De ransaket, bagasje, sletter ting på datamaskinen som ikke var bra. De ville vite hvorfor jeg kom til Syria? Jeg sa det var for å hjelpe og for å leve blant muslimer.

Verdalingens forklaring fortsetter i Oslo tingrett torsdag.