Regjeringen har avvist at de amerikanske soldatene utgjør et brudd på norsk basepolitikk. Sist de gjorde det var i juni, da avtalen med amerikanerne ble forlenget til ut 2018.

- Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i oktober i fjor, da det ble klart at soldater fra det amerikanske marinekorpset skulle stasjoneres på Værnes.

- Skal være på Værnes

Men Klassekampen har fått innsyn i marinekorpsets dokumenter. Klassekampen skriver at her dannes et helt annet bilde enn regjeringens, om at amerikanerne bare er her i landet midlertidig for å trene.

I et dokument fra september i fjor står det at formålet er «å etablere en vedvarende roterende tilstedeværelse på Værnes».

I en plansje viser marinekorpset til flere planer for utbygging av baser i Norge.

Skal bygge i Norge

Det kommer blant annet frem at USA planlegger å bygge fire bygg for vedlikehold og lagring av drivstoff på Værnes. Plansjen viser også at USA vil bygge en kaserne, et bygg for kommando- og kontrollsystemer og tre fly- og helikopterhangarer på et ukjent sted i Norge. Disse skal bygges i tidsrommet frem mot 2021.

Forsvaret bekrefter

Klassekampen skriver at en kilde i et av regjeringspartiene sier «det ikke er noen tvil om at den rotasjonsbaserte treningen egentlig er en base». Kilder i Forsvaret bekrefter også at basen internt ses på som permanent.

Klassekampen skriver at Forsvarsdepartementet ikke har svart på spørsmål om denne saken.