Klassekampen: Amerikanske soldater har kommet for å bli

Regjeringen hevder de amerikanske soldatene på Værnes er her for ett år av gangen. Men amerikanske forsvarsdokumenter viser at det legges planer en lengre periode.

Amerikanske soldater fra marinekorpset på vei ut fra fly på Værnes i januar i år.  Foto: HÅVARD JENSEN HAUGSETH

Saken oppdateres.

Regjeringen har avvist at de amerikanske soldatene utgjør et brudd på norsk basepolitikk. Sist de gjorde det var i juni, da avtalen med amerikanerne ble forlenget til ut 2018.

- Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i oktober i fjor, da det ble klart at soldater fra det amerikanske marinekorpset skulle stasjoneres på Værnes.

LES OGSÅ: Bekrefter nye samtaler om USA-samarbeid

- Skal være på Værnes

Men Klassekampen har fått innsyn i marinekorpsets dokumenter. Klassekampen skriver at her dannes et helt annet bilde enn regjeringens, om at amerikanerne bare er her i landet midlertidig for å trene.

I et dokument fra september i fjor står det at formålet er «å etablere en vedvarende roterende tilstedeværelse på Værnes».

I en plansje viser marinekorpset til flere planer for utbygging av baser i Norge.

LES OGSÅ: - Amerikanerne har trappet opp besøkene til Norge

Skal bygge i Norge

Det kommer blant annet frem at USA planlegger å bygge fire bygg for vedlikehold og lagring av drivstoff på Værnes. Plansjen viser også at USA vil bygge en kaserne, et bygg for kommando- og kontrollsystemer og tre fly- og helikopterhangarer på et ukjent sted i Norge. Disse skal bygges i tidsrommet frem mot 2021.

LES OGSÅ: Her besøker den amerikanske forsvarssjefen Værnes

Forsvaret bekrefter

Klassekampen skriver at en kilde i et av regjeringspartiene sier «det ikke er noen tvil om at den rotasjonsbaserte treningen egentlig er en base». Kilder i Forsvaret bekrefter også at basen internt ses på som permanent.

Klassekampen skriver at Forsvarsdepartementet ikke har svart på spørsmål om denne saken.

På forsiden nå