Frifunnet for å ha sanket måseegg på Tautra

Grunneier og restaurantdriver Ståle Harald Anderssen på Tautra er frifunnet for å ha sanket egg fra fiskemåke.

Saken oppdateres.

Ståle Harald Anderssen er frifunnet i lagmannsretten, etter at han i vår ble dømt i tingretten, skriver Trønder-Avisa.

Dømt i tingretten

Anderssen var tiltalt for brudd på naturmangfoldsloven etter å ha sanket mellom 3000 og 4000 fiskemåseegg fra sin eiendom på Tautra i løpet av en treårsperiode. Sankingen skal ha pågått mellom 2012 og 2015.

I tingretten ble Anderssen idømt 45 dager betinget fengsel og 5000 kroner i bot.

Visste ikke at måsen var fredet

Anderssen har selv oppgitt antallet egg til å være lavere, nærmere 2000, og hevdet at han ikke visste at fiskemåsen var fredet i 2012 og eggene dermed ulovlig å sanke.

To forskrifter

Ifølge Trønder-Avisa har lagmannsretten lagt vekt på at Anderssen har forholdt seg til verneforskriften på Tautra, som gir adgang til å sanke egg av fiskemåke i en tidsperiode. I 2012 ble imidlertid arten fjernet fra jakttidsforskriften, som også regulerer adgangen til å sanke egg. Det har altså eksistert to forskrifter som begge har regulert tilgangen til å sanke egg, hvor sanking av egg fra fiskemåke ble gjort ulovlig i en av dem.

I dommen heter det at det er ikke sikkert at Anderssen har gjort noe ulovlig, dersom verneforskriften har forrang. Retten tar imidlertid ikke stilling til dette, da det sentrale spørsmålet er hvorvidt Anderssen burde skjønt at det han drev med var ulovlig eller ikke, og ikke hvilke av de to forskriftene som har forrang, skriver Trønder-Avisa.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå