Leila Bayat: – Jeg kjenner meg trygg i Norge

Fredag var tvangsutsendte Leila Bayat (38) tilbake i Norge etter å ha blitt pisket i Iran. Hun opplyser til NRK at hun er lettet.   

Rapport fra den norske ambassaden i Teheran er klar: Leila Bayat (38) ble pisket.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Tirsdag denne uken kom en rapport fra den norske ambassaden i Teheran som slår fast at de iranske myndigheter pisket Leila Bayat (38) med 80 piskeslag etter at hun ble tvangsreturnert til landet fra Norge 8. mars i år. Fredag var Bayat igjen tilbake i Norge etter innsats fra hennes advokat og den norske ambassaden.

– Jeg er glad for å være tilbake i Norge. Jeg kjenner meg trygg her, sier Bayat til NRK fredag ettermiddag.

Hun forteller at hun er sliten og sterkt preget av det som har skjedd.

Les også: - Jeg er kjempeglad

– Jeg var sikker på at jeg kom til å bli pisket da jeg ble returnert til Iran. Jeg kjente meg dårlig, men det var ingenting mer jeg kunne gjøre. Det er vanskelig å glemme smerten, og det er vanskelig psykisk, sier hun til kanalen.

Knusende rapport

Bayat søkte asyl i Norge i 2009 på bakgrunn av å være rettsforfulgt i Iran. Ambassaden fastslår i rapporten at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009, var ekte. I tillegg konkluderer ambassaden med at alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag etter returen, er ekte.

Les også: Steinkjer-kvinne skal ha fått 80 piskeslag i Iran

Straffen ble utført 19. september, og fem dager senere, etter at TV 2 hadde vist video og bilder av skadene, ble hun invitert til møtet i ambassaden.

Etter ambassadens rapport har hennes advokat jobbet med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og Utlendingsnemnda (UNE) for få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig. Årsaken var at man fryktet at iranske myndigheter ville hindre henne i å reise ut.

Les også: Leila Bayat i møte med den norske ambassaden

Flere menneskerettighetseksperter mente også at hun sto i fare for å bli ytterligere straffet av myndighetene siden hun sto fram og viste bildene.

Behandler søknaden på nytt

Bayats advokat, Preben Kløvfjell, har sendt en omgjøringsanmodning på avslaget på Bayats asylsøknad. UNE opplyser til TV 2 fredag at de vil se på saken på nytt.

– Vi ønsker å ha henne tilgjengelig slik at vi kunne få informasjon fra henne. Det som er helt riktig er at vi har fått en rapport om dommen fra 2007, som er annerledes enn rapporten vi fikk i 2010. Det ligger i det nye at dommen kan være ekte, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE til kanalen.

Les også: Samboeren til Leila Bayat i Steinkjer: - Hun er lei seg og gråter mye

Dommen med piskeslagene ble Bayat idømt i 2009 fordi hun hadde drukket alkohol.

SV krever oppvask

SVs Karin Andersen er opprørt over det som har kommet fram i saken om Bayat. Hun krever en full gjennomgang av praksis i asylsaker der mennesker kan bli returnert til tortur.

SVs Karin Andersen vil ha en full gjennomgang av praksis i asylsaker der mennesker blir returnert til tortur.  Foto: Scanpix

 

– Denne saken og andre som er avdekket, må føre til at en går gjennom praksis. Det må bli slutt på den blinde troen på at utlendingsmyndighetene aldri gjør feil, og regjeringen og flertallet må innse at det trengs endring for å ikke sende folk til tortur og kanskje død, sier Andersen i en kommentar.

Andersen krever også en full oppvask om hvordan konklusjonen om at Bayats dokumenter var falske oppsto, og hvem som hadde ansvaret for en så fatal feil.

– Fakta må på bordet, og Sylvi Listhaug må komme med endringer som sikrer at dette ikke skjer igjen, krever Andersen.

Justis- og beredskapsdepartementet ville fredag ikke kommentere denne saken.

– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker, annet enn å si at faren for forfølgelse eller umenneskelig behandling ved retur til hjemlandet er det sentrale temaet i asylvurderingen til utlendingsmyndighetene, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet i en melding.

På forsiden nå