Sykehuset Levanger og legevakten får refs:

- 14-åring fikk ikke forsvarlig legehjelp før han døde, mener fylkeslegen

Hundrevis av eposter med røntgensvar ble aldri åpnet hos legevakten. En av dem gjaldt videre utredning av en 14 år gammel gutt som senere døde av hjertefeil.

Sykehuset Levanger og legevakten får hard kritikk av fylkeslegen etter at en 14-åring døde av hjertesvikt i fjor.  Foto: FRANK LERVIK

Saken oppdateres.

Gutten, som hadde vært til undersøkelse i mars 2015 etter å ha klaget over sterke brystsmerter, falt om og døde av hjertestans i Skognhallen, under en fellesaktivitet ved Skogn barne- og ungdomsskole. Eposten der røntgenlegen anbefalte videre undersøkelser, ble aldri åpnet hos mottakeren, Innherred interkommunale legevakt.

Det skriver Trønder-Avisa (krever innlogging).

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag konkluderer etter sin gjennomgang av saken at 14-åringen ikke fikk forsvarlig helsehjelp før han døde som følge av hjertesvikt 15. desember 2016.

Les også: Pasient med blodforgiftning fikk ikke legetilsyn på 3,5 time

Fløt over av uåpnede eposter

Ifølge fylkeslegens rapport, hadde Innherred interkommunale legevakt flere hundre uåpnede eposter med røntgensvar da de åpnet innboksen i juni 2015. En av disse omhandlet den nå avdøde 14-åringen.

I eposten anbefalte røntgenlegen videre utredning av gutten. Det skjedde aldri. Eposten ble aldri lest, men slettet av medisinskfaglig ansvarlig ved legevakten som haket av de mange uåpnede epostene for å få tømt innboksen, ifølge fylkeslegens rapport.

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild gir både Innherred interkommunale legevakt og Helse Nord-Trøndelag ved Sykehuset Levanger sterk kritikk for ikke å ha noe system for kommunikasjon dem imellom.

Les også: Henlegger sak mot sykepleier som var tiltalt for uaktsomt drap

Har endret rutinene

Innherred interkommunale legevakt og Helse Nord-Trøndelag har frist til 15. desember med å svare Fylkesmannen på tilsynsrapportene.

Leder Peter Daniel Aune i Innherred interkommunale legevakt sier at konklusjonen i tilsynsrapporten mot legevakta ikke er overraskende. Han legger til at legevakta har svart på konklusjonen, og lukket avviket.

Medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen sier til Trønder-Avisa at Helse Nord-Trøndelag er i ferd med å endre rutinene som følge av denne saken, i samarbeid med kommunen.

Les også: Mener fylkeslegens rapport mot kommunen er knusende

Marit Dypdal Kverkild.  
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Marit Dypdal Kverkild.   Foto: LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå