Politimann skal ha gitt råd til mann som skjøt ulv - tiltalt av Spesialenheten

Etter at ulven var skutt i Lierne oktober i fjor, skal politimannen ha gitt skytteren råd om hva han skulle si i avhør for å få saken henlagt.

Dette er ulven som ble skutt i Lierne i oktober i fjor.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Spesialenheten for politisaker har nå tatt ut tiltale mot politimannen. Han er tiltalt for «å ha opptrådt slik at det er egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling i forbindelse med en straffesak».

- Det er veldig sjelden at vi har slike saker i Norge, sier aktor Mona Skaaden-Bjerke ved Spesialenheten for politisaker.

Hun opplyser på generelt grunnlag at strafferammen i slike saker er inntil seks års fengsel.

Sendte tekstmeldinger

Etter at ulven var skutt skal politimannen ha sendt tekstmeldinger til ulveskytteren der han ga innspill på hva han burde si i avhøret dagen etter, for at saken skulle bli henlagt.

- Hvordan fikk dere vite om disse tekstmeldingene?

- Mannen fortalte det i avhøret, sier Skaaden-Bjerke.

I tekstmeldingene som er grunnlaget for saken skrev politimannen at skytteren måtte få frem at det var rein på alle kanter og at ulven sannsynligvis ville fortsette å jage rein i området om den ikke ble skutt. Politimannen la også til i en av tekstmeldingene at mannen ikke trenger å nevne innholdet i tekstmeldingene til noen.

Advokat Eli Anne Krystad, som forsvarer politimannen, ønsker ikke å kommentere saken før hun har fått diskutert den med sin klient.

Straffesaken er berammet i Namdal tingrett i januar, og det er satt av to dager til saken.

Sa han skjøt i nødverge

26. oktober i fjor rykket politiet ut for å gjøre undersøkelser etter melding om at en ulv var skutt i Lierne. Politiet hadde fått beskjed om fellingen fra Statens naturoppsyn.

Mannen som skjøt ulven sa at dette hadde skjedd i nødverge da ulven angrep rein.

Statens naturoppsyn fant et reinsdyrkadaver i området hvor ulven ble skutt.

Skytteren omkom

- Det ble meldt om et kadaver før ulven ble skutt, dette har vi nå konstatert at ble tatt av ulv. Vi fant ingen flere skadde eller døde reinsdyr, sa Tore Solstad fra Statens naturoppsyn i Lierne til Adresseavisen samme dag.

Den drepte ulven var en ung hannulv på cirka 40 kilo, 83 cm i skulderhøyde og 115 cm lang.

Omlag fire måneder etter at ulven var skutt, døde skytteren i en ulykke og det ble da ingen sak.

Adresseavisen har vært i kontakt med politimannen som nå er tiltalt. Han vet at saken blir omtalt. Han sier at han forholder seg til tiltalebeslutningen, men at han foreløpig ikke vil kommentere den.

På forsiden nå