Passasjerene fikk forlate flyet først etter rundt to timer og tjue minutter. Foto: ERLING SKJERVOLD

Først rundt 18.40 mandag kveld kunne passasjerene omsider forlate flyet etter å ha sittet i kabinen etter landing. Da hadde de fått en orientering av lege om at smittefrykten var ubegrunnet.

I etterkant av situasjonen har ledelsen ved flyplassen hatt en gjennomgang av håndteringen sammen med politi og kommunelege Leif Vonen i Stjørdal. Evalueringen var ferdig i åttetiden.

- Årsaken til at det ble slått så stor alarm, er at meldingen fra flymannskapet nevnte ordet «ebola», og da måtte vi håndtere det som en slik situasjon, sier lufthavnsjef Per Jarle Ingstad til adressa.no.

- Tok for lang tid

Pressevakt i KLM, Lisette Ebeling Koning, opplyser at mannskapet hadde indikasjoner på at en passasjer var syk, og ba derfor om legehjelp. Etter situasjonen var avklart så gjorde flyet vendereis til Amsterdam.

- Mannskapet fulgte vanlige rutiner, men det var en falsk alarm, sier hun til adressa.no.

Ifølge lufthavnsjef Ingstad ble rutinene for å håndtere en situasjon med smittefrykt, eller smittefare, gjennomgått og diskutert senest i forrige uke. Ebolautbruddet i Vest-Afrika har aktualisert den delen av flyplassens beredskap.

- Hvis det er mistanke om smitte så skal helsepersonell kobles inn for å ta en vurdering. Rutinen er å holde igjen passasjerene i flyet, sier Ingstad.

Torild Grøtte var blant de 100 passasjerene som satt i flyet og ventet. Hun har tidligere fortalt adressa.no at informasjonen passasjerene fikk var uklar. Da situasjonen ble avklart, var noen av passasjerene begynt å bli rastløse av ventingen i kabinen. Ifølge Grøtte skal en passasjer ha fått et hosteanfall på flyet.

- En person hostet og harket, sier hun.

Må lære

Kommunelege Leif Vonen medgir at det tok lang tid å få avklart situasjonen.

- Vi får lære av dette, og vi ser at håndteringen var i overkant, sier han.

I løpet av de to timene som passasjerene ble holdt igjen, ble flere ambulanser kjørt ut på flyplassen. Politipatruljer var også synlig på flyplassområdet.

- Beredskapspersonalet var raskt på plass, men vi må se hvordan vi skal håndtere de andre reisende. Vi skal ta vare på alle passasjerene, sier lufthavnsjef Per Jarle Ingstad.

Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad gikk gjennom hendelsen på Værnes mandag kveld. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: RUNE PETTER NESS