- Flypersonalet nevnte ordet «ebola»

Værnes slo alarm og rundt 100 passasjerer ble holdt igjen i et fly i nesten to og en halv time etter landing på grunn av smittefrykt.

Helsepersonell og politi kom raskt til Værnes da KLM-flyet landet.   Foto: ERLING SKJERVOLD

Saken oppdateres.

Først rundt 18.40 mandag kveld kunne passasjerene omsider forlate flyet etter å ha sittet i kabinen etter landing. Da hadde de fått en orientering av lege om at smittefrykten var ubegrunnet.

I etterkant av situasjonen har ledelsen ved flyplassen hatt en gjennomgang av håndteringen sammen med politi og kommunelege Leif Vonen i Stjørdal. Evalueringen var ferdig i åttetiden.

- Årsaken til at det ble slått så stor alarm, er at meldingen fra flymannskapet nevnte ordet «ebola», og da måtte vi håndtere det som en slik situasjon, sier lufthavnsjef Per Jarle Ingstad til adressa.no.

- Tok for lang tid

Pressevakt i KLM, Lisette Ebeling Koning, opplyser at mannskapet hadde indikasjoner på at en passasjer var syk, og ba derfor om legehjelp. Etter situasjonen var avklart så gjorde flyet vendereis til Amsterdam.

- Mannskapet fulgte vanlige rutiner, men det var en falsk alarm, sier hun til adressa.no.

Ifølge lufthavnsjef Ingstad ble rutinene for å håndtere en situasjon med smittefrykt, eller smittefare, gjennomgått og diskutert senest i forrige uke. Ebolautbruddet i Vest-Afrika har aktualisert den delen av flyplassens beredskap.

- Hvis det er mistanke om smitte så skal helsepersonell kobles inn for å ta en vurdering. Rutinen er å holde igjen passasjerene i flyet, sier Ingstad.

Torild Grøtte var blant de 100 passasjerene som satt i flyet og ventet. Hun har tidligere fortalt adressa.no at informasjonen passasjerene fikk var uklar. Da situasjonen ble avklart, var noen av passasjerene begynt å bli rastløse av ventingen i kabinen. Ifølge Grøtte skal en passasjer ha fått et hosteanfall på flyet.

- En person hostet og harket, sier hun.

Må lære

Kommunelege Leif Vonen medgir at det tok lang tid å få avklart situasjonen.

- Vi får lære av dette, og vi ser at håndteringen var i overkant, sier han.

I løpet av de to timene som passasjerene ble holdt igjen, ble flere ambulanser kjørt ut på flyplassen. Politipatruljer var også synlig på flyplassområdet.

- Beredskapspersonalet var raskt på plass, men vi må se hvordan vi skal håndtere de andre reisende. Vi skal ta vare på alle passasjerene, sier lufthavnsjef Per Jarle Ingstad.

Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad gikk gjennom hendelsen på Værnes mandag kveld. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.  
    
      (Foto: RUNE PETTER NESS )

Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad gikk gjennom hendelsen på Værnes mandag kveld. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.   Foto: RUNE PETTER NESS

Ebola
 • Folkehelseinstituttet har fram til nå gjentatt at risikoen for ebolasmitte til Norge er svært lav. Men dersom smitte skulle komme, har Norge gode smitteverntiltak med rutiner og godt forberedte sykehus som vil hindre utbrudd.
 • En smittet person vil raskt bli fulgt opp og lagt på isolat, og alle som har vært i kontakt med personen vil også bli kontaktet.
 • For å bli smittet må man være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne kroppsvæsken inn i egen kropp. Viruset smitter ikke i inkubasjonstiden, bare etter at symptomer har oppstått.
 • Det er først og fremst Guinea, Sierra Leone og Liberia som er rammet. I Nigeria har en tilreisende person dødd av ebola.
 • Smitte til turister eller andre som oppholder seg i disse landene anses som svært liten dersom man ikke har vært i nær kontakt med syke. Norske helsemyndigheter har likevel anbefalt å unngå unødvendige reiser til disse landene.
 • Verdens helseorganisasjon har krevd at de berørte landene kontrollerer at alle personer som reiser ut av landet ikke er smittet med ebola. Har man febersykdom, kan man dermed få problemer ved utreise.
 • Seks flyplasser og havner i Norge er klarert for å ta i mot eventuelle smittede personer. Det er Gardermoen (lufthavn), Oslo (havn), Bergen (havn og Flesland lufthavn) samt Tromsø (havn og Langnes lufthavn).
 • Personer som har vært i land med ebola og blir syke, skal snarest ta kontakt med helsepersonell, som så skal melde dette videre til helsemyndighetene.
 • Symptomer på ebolavirussykdom er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter, halsonde etterfulgt av oppkast, diaré og utslett. Etter fem til sju dager kan indre og ytre blødninger oppstå. Dødeligheten er rundt 60 prosent. Det finnes ingen spesiell behandling eller vaksine.
På forsiden nå