Fredag morgen oppdaget Svein Gunnar Myhren og hans svigerfar rundt 25 døde grindhvaler som lå inne i et sund ved Brossøya, nord for Borgan i Vikna.

Hvalforsker Tore Haug ved Havforskningsinstituttet opplyste til adressa.no at grindhvaler har en tendens til å svømme seg på grunn.

- Det kan være noe som har skremt dem på land, og så har de ikke klart å komme seg ut igjen. Det kan også ha vært mat som lokket dem inn i sundet, sa han.

- Rar oppførsel

Marit Borgan fra Rørvik har hytte i nærheten av Kalvøya, og hun oppdaget flokken med grindhvaler forrige søndag ettermiddag.

- Vi var på vei hjem fra hytta i båt. Det virket som det var en del strøm i vannet. Vi la merke til en klynge med hvaler, og de hadde en litt rar oppførsel, sier hun.

Flere av hvalene var høyt oppe med hodet over vannet, og det virket som de fulgte etter båten.

- Vi kjørte litt vekk sånn at vi ikke skulle havne midt i flokken, men stanset båten og observerte dem i en liten halvtime, sier hun.

Snudde og svømte inn i sundet

Hvalene samlet seg i en klynge og svømte rundt, men hadde ingen bestemt retning.

- Da vi kjørte vekk, virket det som om de fulgte etter båten et stykke, men så snudde de og dro i retning Kalvøya. Jeg tenkte allerede da at de kanskje ville slite med å komme seg ut av sundet, sier Borgan.

Det var 25 døde grindhvaler som lå i fjæra og på skjær i Vikna fredag morgen. Foto: Svein Gunnar Myhren