Fredag 5. september ble det funnet 24 døde grindhvaler nord for Borgan i Vikna kommune. Årsaken til massedøden er ikke kjent.

Etter at hvalene ble tatt opp av vannet og plassert i en container på Ottersøy i Vikna, har de ligget og råtnet i påvente av en endelig avgjørelse. Innherred renovasjon hadde stilt seg positive til å ta imot hvalene, men de ombestemte seg.

Mangler kvern

Erik Jacobsen ved teknisk etat i Vikna kommune innrømmer at det har vært et hodebry hvor man skulle gjøre av hvalene.

- Ingen ville ha hvalene, og nå som de er i ferd med å bli oppløst, så blir problemet større. Hvis vi hadde kunne kvernet dem opp, så hadde det vært enklere. Men vi har ikke akkurat noen hvalkvern tilgjengelig i Vikna, sier han.

Kommunen har vært i tett dialog med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Mattilsynet.

- Vi har vært på utkikk etter et egnet sted i Vikna hvor hvalene kan bli gravd ned, sier Jacobsen.

Han forteller at det finnes en del alternativ, men at de venter på godkjenning fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- Jeg håper vi snart får en avklaring og blir ferdig med saken, sukker han.

Privat grunneier hjelper til

Anne Sundet Tangen er assisterende miljøverndirektør ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Hun forteller også om utfordringen det er å finne et endelig sted for 18 tonn med grindhval.

- Vi har blant annet jobbet med å finne avfallsanlegg som kan ta imot dyrene, men det har vist seg å være vanskelig. Nå er det blitt funnet en lokalitet i Vikna hos en privat grunneier, sier hun.

Sammen med Mattilsynet har Fylkesmannen gjort en vurdering av stedet hvor hvalene skal bli gravd ned, og de mener den er akseptabel.

- Denne grunneieren har kalksand og et areal som er stort nok til grindhvalene. De må graves ned så raskt som mulig, siden de har begynt å råtne, sier Sundet Tangen.

Hun karakteriserer saken som spesiell, og det var ekstra utfordrende at det var så mange døde hvaler som måtte tas hånd.

- Flere avfallsanlegg ble spurt, men noen var redd for naboklager. Vi ønsket å respektere denne avveiningen, og dermed har det tatt tid å finne en god løsning, mener hun.

Det var nord for Borgan i Vikna at de døde hvalene ble oppdaget fredag. Foto: Svein Gunnar Myhren
Skal destrueres: Containeren befinner seg på Ottersøya i Nærøy kommune, rett over sundet for Rørvik i Vikna, i påvente av destruksjon. Foto: greenpeace norge