Går på fly uten sikkerhetssjekk

Her kjører drosjen rett inn på Værnes flyplass og slipper av 13 passasjerer som går om bord i flyet uten å gjennomgå samme sikkerhetskontroll som andre flypassasjerer.

Saken oppdateres.

Det er fredag ettermiddag og Helitrans-flyet er gjort klart for en ny tur til Vigra flyplass. Hver morgen og hver ettermiddag uken gjennom frakter det private flyselskapet pasienter, pårørende og helsepersonell mellom Trondheim og Ålesund i regi av Helse Sunnmøre. Siden ruten ble startet i fjor høst er rundt 6000 passasjerer fraktet med denne private charter-ruten.

Nå reagerer Norsk Flygerforbund på ordningen som gjør at passasjerene ikke sikkerhetskontrolleres. Det samme er for øvrig tilfellet for mange av de private flyvningene fra norske flyplasser. Er man rik nok til å ha eget fly unngår man samtidig også samme sikkerhetskontroll som andre reisende må igjennom.

Todelt sikkerhetsregime

– Dette er en økende trend, og vi ser med bekymring på denne todelingen i sikkerhetsregimet. Det at noen kan kjøpe seg ut av sikkerhetskøen gir ikke akkurat tryggere luftfart, sier security-ansvarlig Jo Bjørn Skatvold i Norsk Flygerforbund.

At det er manglende sikkerhetskontroll på pasientflyene er ikke noe helseforetakene forsøker å skjule. På nettsiden til pasienttransport.no kan man lese følgende:

«Reisende med helseflyet slipper innsjekking og sikkerhetskontroll», står det blant annet i instruksjonene til passasjerene. Der heter det også: «Reisende får ta med 1 kolli håndbagasje om bord (i tilegg til annen bagasje)».

Sjekker bare navn

Hva som kan skjule seg i denne håndbagasjen er det ingen som sjekker. Pasientene må imidlertid følge felles transport merket Helse Sunnmøre HF som er satt opp. I Trondheim er det en maxi-taxi fra Stjørdal Taxisentral som står for transporten. Ved stor pågang er det ofte to taxier som henter pasientene ved St. Olavs hospital. Sjåføren har en kjøreliste med navn på de som skal være med. Etter hvert som de setter seg inn i drosjen blir passasjerene krysset av. Men dette er eneste kontroll som gjennomføres. Det er ingen sjekk av bagasjen som pasientene eller de andre har med seg.

TV-ADRESSA: Sikkerhetshull på Værnes

Adresseavisen fulgte reisen fra sykehuset til flyplassen i går kveld. En drøy halvtime før avgang ankom maxi-taxien den private delen av Værnes. Det sitter en securitasvakt ved porten, men vedkommende sjekker ikke bilen eller passasjerene. I stedet blir porten åpnet og bilen kan kjøre inn. Der venter en følgebil som med blinkende lys viser vei ut til flyet. Her slippes passasjerene av og kan gå rett om bord det 29 seter store Helitrans-flyet.

– Dette er en ordning som praktiseres ved flyplasser over hele Europa. Private selskaper unngår samme sikkerhetskontroll som andre passasjerer. Men transporten ut til flyet overvåkes, opplyser driftssjef Hans Hogstad ved Trondheim Lufthavn, Værnes.

15.000 passasjerer

Ordningen med pasienttransport er blitt veldig godt mottatt blant pasientene. Svært mange får hurtigere og bedre hjelp på denne måten. I de nye anbudsdokumentene som er laget for ruten mellom Ålesund og Trondheim er det lagt opp til at så mange som 15.000 passasjerer skal fraktes på denne måten hvert år fremover. Om det fortsatt blir uten sikkerhetskontroll gjenstår å se.

På forsiden nå