Tre menn og én kvinne døde etter at en turistbuss kjørte av veien på E6 i Namsskogan 29. juli. De var alle sveitsiske statsborgere. Bussen ble kjørt av en tysk sjåfør fra busselskapet Eurobus.

Må avhøres i Tyskland

- Saken er ikke ferdig etterforsket. Vi ønsker et nytt avhør av siktede. Det vil bli sendt en henvendelse til tyske myndigheter, og avhøret vil trolig bli gjort av tysk politi. Dermed må avhøret bli oversatt og sendt til oss, sier politiadvokat Anita Ravlo Sand i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Da sjåføren ble avhørt av norsk politi like etter ulykken fortalte mannen at han husket ingenting fra selve ulykken.

- Vi håper at han kanskje husker litt mer i forbindelse med det nye avhøret og at det kommer frem noen andre opplysninger, sier Ravlo Sand.

- Ferdig til jul

Dersom det skulle komme frem nye opplysninger, enten i forbindelse med avhøret av sjåføren eller i den tekniske rapporten fra krimteknikerne som også er ventet snart, kan det bli aktuelt å avhøre noen av de involverte på nytt. Det var 12 passasjerer som overlevde ulykken.

- Vi håper å kunne få ferdig etterforskningen til jul, men det vil ta tid når det er andre myndigheter involvert, sier politiadvokaten.

Tidligere har Adresseavisen skrevet at den tyske sjåføren til Eurobus var både guide og reiseleder, i tillegg til å ha ansvaret for selve kjøringen.

- Ut fra vitneforklaringer er det ingenting som tyder på at de ulike rollene skal ha påvirket kjøringen. Sjåføren selv har også sagt det samme, sier hun.

- Hadde ikke høyere fart

En av de viktigste momentene i etterforskningen har vært å finne ut av hastigheten på kjøretøyet da ulykken inntraff. Det er fra før kjent at bussen vinglet like før hendelsen.

- Vi har fått en foreløpig rapport fra Statens vegvesen, og ut fra det vi vet per i dag, så ser det ikke ut som om farten var høyere enn tillatt på stedet. Ulykken skjedde i en 80-sone. Det er ikke funnet noen tekniske feil på kjøretøyet, sier politiadvokaten.

Bussjåføren mistet førerretten i Norge, men det er ukjent om han fortsatt kjører buss i hjemlandet. Dette er noe et avhør vil kaste lys over. Det foreligger ikke mistanke om ruskjøring.

- Aktuelt med uaktsomt drap-paragraf

Den tyske sjåføren er fortsatt siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 3 som omhandler uaktsomhet. Siktelsen kan bli utvidet til å gjelde andre paragrafer.

- Det vil være naturlig å stille spørsmål i avhøret med tanke på paragraf 239 i straffeloven som omhandler uaktsomt drap i trafikken. Det betyr ikke at mistanken har blitt større, men det er aktuelt så lenge dette var en alvorlig ulykke med fire omkomne, forklarer Ravlo Sand.

Dersom det blir en rettssak kan det være aktuelt å overføre saken til Tyskland, men Ravlo Sand mener det er for tidlig å si hva politiet i Nord-Trøndelag ønsker.