Tigris kan ha bodd i et lager

Katten Tigris, som nå trives godt i sitt nye på Frosta, kan ha hatt tilhold sammen med flere villkatter i et kald-lager ved Hemsedal skisenter siden 2001.

En dag forsvant katten Tigris. 13 år etter kom dukket katten til Birgit Bratberg Dokk opp igjen. VIDEO: Britt-Karin Grøsseth

Saken oppdateres.

Mysteriet Tigris engasjerer - også i Hemsedal, der den i utgangspunktet svært sky katten nylig ble fanget sammen med to andre villkatter. Og puslespillet om Tigris' liv etter at hun forsvant fra familien på sommerferie i Hemsedal for 13 år siden, begynner å falle på plass etter at adressa.no i dag har vært i kontakt med Tommy Wrammer ved Hemsedal skisenter. Han bekrefter at det er flere villkatter som har holdt til ved et uisolert lager ved skisenteret i mange år.

– Vi har ikke gitt dem mat, men det er et godt liv for både katter og fugler ved Hemsedal skisenter. Ved det nevnte lageret ligger en søppelplass med mye matavfall og et eget bioanlegg. Her er det både mat og drikke, men lageret er ikke isolert, sier Wrammer til adressa.no. Han har til stadighet observert katter i området.

– Kattene vi ser på høsten, dukker opp igjen på våren, så de berger åpenbart vintrene. Jeg har jobbet her i sju-åtte år og det har vært villkatter her i hele den tida, sier Wrammer, som derimot ikke drar kjensel på katta når han får se bildet av Tigris.

– På helgene har vi derimot busslaster med apekatter her, og det er de vi har fokus på, humrer Wrammer.

Følg Adresseavisen på Instagram

Fra Tigris til Kosegris

Matmor til Tigris, Idun Bratberg, forteller at overgangen fra Hemsedal, via Oppdal og til Frosta har gått utmerket for den 15 år gamle katta, som kom hjem lørdag etter 13 år på rømmen.

– Hun har tatt i bruk den ene stolen etter den andre, men trives best med å ligge i fanget. Hun er veldig rolig og grei å ha i hus, selv om hun ikke er perlevenn med den andre katta vi har fra før. De lever så langt i et avstemt distanseforhold, men det går nok bra dette her, forteller Bratberg, som vurderer å døpe Tigris om til Kosegris.

LES MER: Bob kom hjem etter seks år på rømmen

– Hun koser seg i sitt nye liv og har absolutt ingen stor hang til å komme seg ut. Jeg håper at katten slår seg til ro med livet på en silkepute nå, sier matmor, som håper at folk i hemsedalstraktene kan ha mer informasjon om kattens liv.

– Hun er menneskekjær og tillitsfull, og har ikke opplevd mye vondt fra mennesker. Hun må ha hatt en del menneskelig kontakt, og jeg synes teorien om at Tigris har levd ved skisenteret høres troverdig ut. Mulig avfallshåndteringen ved Hemsedal skisenter og andre steder med mange turister, bør innskjerpes. Men først og fremst er vi glade for å ha fått igjen Tigris. Denne saken viser hvor viktig det er å merke sine katter. Hadde vi ikke merket katten, ville vi aldri fått den igjen 13 år etter, sier Bratberg.

– Fascinerende historie

Katteekspert og professor ved Universitet i Ås, Bjarne Braastad, er fascinert over historien om Tigris.

– At katter har vært borte og levd mer eller mindre utendørs i to-tre år har jeg hørt om, men 13 år? Nei, det har jeg aldri hørt om, sier Braastad.

LES MER: - Jeg var sikker på at jeg måtte avlive Kolsax

– Katta har hatt tilgang til mat og drikke, og holdt varmen. Det er lett å tro at den kan i perioder ha bodd hjemme hos folk, men mange katter greier seg selv ute i naturen dersom jegerinstinktet er inntakt. Katter har tross alt greid seg i Norge i 1000 år uten særlig beskyttelse, sier Braastad, som tross kattens skyhet, tror at katten i alle fall tidligere har hatt en del menneskelig kontakt ettersom den nå har slått seg så til ro innomhus.

For over 13 år siden forsvant katten Tigris fra hytta i Hemsedal. Lørdag ble katten overlevert fra katteredder Britt-Karin Grøseth (fra venstre) fra Hallingdal til eierne Birgit Bratberg Dokk og Idun Bratberg. Tigrid har trolig levd store deler av sitt livet sitt ved Hemsedal skisenter. 
    
      (Foto: Tommy Fossum)

For over 13 år siden forsvant katten Tigris fra hytta i Hemsedal. Lørdag ble katten overlevert fra katteredder Britt-Karin Grøseth (fra venstre) fra Hallingdal til eierne Birgit Bratberg Dokk og Idun Bratberg. Tigrid har trolig levd store deler av sitt livet sitt ved Hemsedal skisenter.  Foto: Tommy Fossum

Professor Bjarne Braastad er fascinert over historien om katten Tigris. 
    
      (Foto: Janne Brodin, NMBU.)

Professor Bjarne Braastad er fascinert over historien om katten Tigris.  Foto: Janne Brodin, NMBU.

På forsiden nå