Målet er å samle inn 125 000 kroner som skal gå til å dekke utgifter til rettssaken. Nå har de samlet inn om lag 80 000 kroner.

Får inn nok penger

–Det mangler 40 000 kroner, og det kommer inn penger hver dag. Dette greier vi, sier Liv Aalberg i støttegruppen for de syv søstrene fra Namsos som ble utvist i juli i fjor. Da hadde søstrene bodd i Norge i ni år. De to yngste barna, Nora (6) og Sara (9), er født og oppvokst i Norge. Andre har knapt noen minner fra Jordan, der familien bodde før de kom til Norge.

Familien bor nå i en flyktningleir i byen Irbid i Jordan, og gikk til sak for å få opphevet utvisningsvedtakene fra 2010 og 2013 som førte til at de ble hentet av politiet hjemme i Namsos og transportert ut av landet.

Rettsak rundt sommeren

I november tapte familien i Oslo tingrett. Årsaken til at familien ble utvist var at faren løy om opphavet.

Se video om hvordan de syv søstrene fra Namsos har det i Jordan.

– Staten har mottatt anken, og saken kommer trolig opp for lagmannsretten rett før eller rett etter sommeren, sier familiens advokat Arild Humlen. Han ønsker at lagmannsretten behandler saken til de syv søstrene sammen med Neda-saken.

Mange felles-trekk med Neda-saken

13 år gamle Neda Ibrahim fra Sandnes i Rogaland ble landskjent da hun i Dagsrevyen sa at «jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg». Støttegruppen mener de to sakene har mye felles. Familien hennes hadde også vært i Norge i nesten ti år, og er også tvangssendt til Jordan. Nedas foreldre løy til UNE og sa at familien kom fra Irak, mens de var fra Jordan. Det var blant grunnene til at UNE mente at hensynet til familiens fire barn, to av dem født i Norge, måtte vike. Familien til Neda fikk også avslag i tingretten i høst.

Les også: Syv søstre fremme i Jordan

– I strid med barnekonvensjonen

– De to sakene har mange fellestrekk, og det hadde vært praktisk å behandle de felles rettslige temaene sammen, sier advokat Humlen. Han mener tingrettens avgjørelse er i strid med barnekonvensjonen.

Jeg hadde naturligvis ikke ført saken dersom jeg ikke trodde det var mulig å nå fra i lagmannsretten, sier han.

Liv Aalberg i støttegruppa for de syv søstrene. Foto: GORM K GAARE
Advokat Arild Humlen mener rettsavgjørelsen både i saken om de syv søstrene og Neda-saken er i strid med barnekonvensjonen. Foto: Aas, Erlend, NTB scanpix