– Det kan kanskje synes litt brutalt for noen, men eieren står fritt til å rive våningshuset – uten at noen med loven i hånden kan hindre ham i det, sier fagansvarlig for plan- og byggesaker i Innherred samkommune, Torbjørn Sirum til Levangeravisa.

Søgstad gård ble kjøpt for 12,6 millioner kroner i fjor, 5,8 millioner over prisantydning. De nye eierne, Cato Sundal og Julie Nyberg Sundal, søkte rett før jul om å rive våningshuset på gården for å gjøre plass til et nybygg. Søknaden ble innvilget, og i løpet av februar blir våningshuset jevnet med jorden.

Brannøvelser på gården

Våningshuset er ifølge Levangeravisa uten verneverdi, og vil bli brukt til øvelse for det lokale brann- og redningskorpset når det brennes ned.

– Vi bekrefter at våningshuset på Søgstad gård skal benyttes som øvelsesobjekt i hele februar 2015. Det blir planlagte øvelser for brannmannskaper fra avdeling Levanger, Verdal og Ytterøy, sier konstituert brannsjef Terje Rennan i Innherred samkommune.

Felleskjøpet tidligere eier

Søgstad ligger tre kilometer øst for Levanger sentrum, med utsikt utover Trondheimsfjorden, bygda og sentrum. Gården har vært Felleskjøpets stamsædgård for norsk såkorn siden 1962.

Felleskjøpet betalte den gangen 750 000 kroner for den. Etter at de tok over ble alle bygningene på eiendommen revet, og det ble satt opp nye. Våningshuset har primærrom på 346 kvadratmeter og er bygd i 1971. Driftsbygningen er fra 1967 og maskinhallen 1964. I tillegg til dyrkamarka hører en skogsteig til eiendommen. Den ligger i Buran, mellom Okkenhaug og Verdal, og er på 400 dekar.