I dag kom bekreftelsen de ansatte fryktet. NRK reduserer staben i Nord-Trøndelag med 6,2 årsverk.

I Sør-Trøndelag er ikke kuttforslagene like omfattende, men også denne redaksjonen på tåle et kutt på 3,2 årsverk.

- Vi er sjokkert over at vår redaksjon må ta 60 prosent av kuttene, sier Silje Kolaas, tillitsvalgt for de NRK-ansatte i Nord-Trøndelag.

Beholder vaktsjefen

En mager trøst er at redaksjonen på Lø får beholde en stilling som vaktsjef. Isteden må en utegående reporter gå.

– Ved siden av å slåss mot nedbemanningen har kampen for å beholde vaktsjefstillingen vært svært viktig for oss, sier Silje Kolaas.

Hun sier at situasjonen er krevende. Hun frykter det blir tøffe tider fremover når sendeflatene skal fylles med så stort frafall i redaksjonen.

– Dette er dramatisk. En interessekonflikt i kollegiet er krevende. Det blir mindre NRK-journalistikk fra Nord-Trøndelag og mer fra Trondheim.

Føler seg overkjørt

Hun sier at de ansatte føler seg overkjørt og urettferdig behandlet.

Dagens avklaring etterfølges av en prosess der det skal avgjøres hvem som blir og hvem som kan fortsette. Det kalles med et fint ord for innplassering.

De ansatte har påpekt at ansiennitet skal være det viktigste kriteriet når valgene skal tas.

– Signalene vi har fått tyder derimot på at kompetanse vil bli tillagt avgjørende vekt. Det betyr at den som behersker det meste, både når det gjelder radio, tv, nett og sosiale medier vil bli foretrukket, sier Silje Kolaas.

–Må tåle kuttene

Distriktsredaktør Sigrid Gjellan formidlet budskapet til de NRK-ansatte i Nord-Trøndelag.

På spørsmålet om hvorfor det kuttes mer i nord enn i sør svarer Gjellan at antall stillinger må ha en funksjonskraft som er tilpasset befolkningskonsentrasjonen. En tredel av befolkningen bor i nord, en tredel i sør.

– Men det er liten tvil om at situasjonen er krevende, sier Gjellan.

Hun framholder at hun føler seg sikker på at de forslåtte nedbemanningstiltakene er riktig og gjennomførbare ut fra en standardiseringsmodell som skal gjelde for alle NRKs lokalkontor. Tiltakene er dessuten i samsvar med det som er signalisert på forhånd. Hun påpeker at NRK Trøndelag har hatt mer ressurser enn andre lokalkontor og må derfor tåle de kuttene som er foreslått.

Må tåle kuttene

Regionredaktøren understreker at nyheter skal ha høyeste prioritet, med daglige sendinger både i radio og på Midt-Nytt. Redaksjonen skal fortsatt levere saker til riks og nett.

Vi er nødt til å jobbe annerledes. Noe må vi kanskje slutte med, sier Gjellan uten at hun vil gå nærmere inn på hva det kan være.

- De tillitsvalgte er kritisk til at kompetansekrav vil være avgjørende for hvem som skal gå og hvem som kan fortsette. Hva er din kommentar til det?

– Både kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold vil bli vurdert i denne prosessen.

Bemanningskabalen skal være ferdig lagt innen 23. mars.

Tillitsvalgt Silje Kolaas og distriktsredaktør Sigrid Gjellan har ulike syn på hvordan nedbemqanningskuttene i NRK skal fordeles mellom Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Foto: Jan Erik Roel