Nylig ble det klart at ankesaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett 31. juni og 1. juli. Den kommer opp etter at de syv søstrene tapte rettssaken om å få opphold i Norge i Oslo tingrett i fjor høst.

Liv Aalberg, en av ildsjelene i støttegruppa, sier de er glade for at saken kommer opp før sommeren.

- Det er viktig at dette ikke tar for lang tid. Dersom de vinner frem og får komme tilbake bør det skje så fort som mulig, sier hun.

- Gode sjanser

Søstrenes advokat Arild Humlen, fastholder at det skal være gode sjanser for å vinne frem i ankesaken.

- Vurderingene som er foretatt er ikke i samsvar med barnas beste. De vedtak og beslutninger som er fattet er heller ikke tilstrekkelig begrunnet. Det må lagmannsretten vurdere nå, sier han.

- Flere av oss kommer til å reise ned til rettssaken for å være til stede i retten under ankesaken, sier Aalberg.

Gir ikke opp

Søstrene og familien har bodd her i nesten ti år. De yngste jentene er oppvokst i Namsos. Aalberg og resten av støttegruppa i nærmiljøet i Namsos har kjempet utrettelig for at de syv søstrene må få bli i Norge, også etter at de ble sendt ut skal få bli i Norge. Aalberg forteller at de nå har pengene som trengs for å dekke utgiftene med ankesaken.

- Hadde vi visst hvor omfattende dette ble ville vi kanskje tenkt oss om to ganger da vi startet. Men vi kommer ikke til å gi oss nå. Vi samler fortsatt inn penger og ser stadig at det kommer inn støtte. Blant annet har vi fått mye støtte fra kunstner Sverre Koren Bjertnæs. Han har sagt at han fortsatt vil hjelpe oss, sier Aalberg.

Lever isolert

Hun forteller at støttegruppa og vennene i Namsos fortsatt har hatt tett kontakt med jentene og familien i Irbid i Jordan. Kontakten foregår hovedsakelig via Facebook.

- I september ville det vært ti år siden de kom hit. Jentene er jo norske, men de har det vanskelig der de er nå, sier Aalberg.

De syv søstrene lever fortsatt tilnærmet isolert i hjemmet. Ingen av dem har så langt fått begynne på skole. Ifølge Aalberg er det nå snakk om at en av dem kan få begynne på skolen dersom de blir i Jordan.

Syv søstre:

3. juli i fjor ble søstrene Nora (6), Sara (9), Bayan (11), Israe (14), Mona (17), Gofran (19), Doaa (21) og foreldrene Aida og Mohammed Fayez Al Zanghari tvangssendt fra Namsos til Jordan.

Søstrene er delvis oppvokst i Namsos. De to yngste hadde aldri bodd utenfor Norge.

Faren løy om opphavet da han kom til Norge i 2002. Han hevdet han var fra Vestbredden. I virkeligheten hadde han bodd hele sitt liv i flyktningleiren Irbid i Jordan, der familien nå befinner seg.

Utlendingsmyndighetene har konkludert med at familien ikke trenger beskyttelse. Familien tapte rettssaken om å få returnere hit i Oslo tingrett. I sommer kommer ankesaken opp.

Liv Aalberg og Martin Hoffmann fra søstrenes støttegruppe fotografert i rettssalen i Oslo tingrett i forbindelse med rettssaken i november i fjor. Foto: Foto: Gorm K. Gaare
De syv søstrene lever isolert i familiens hus i Irbid i Jordan. Jentene har tidligere fortalt til adressa.no at de nesten ikke tør bevege seg ute. Foto: ©richard.sagen@adresseavisen.no, ©Richard Sagen