Værnes kniver om flytårnsentral

Avinor-sjefen vil ha ny flytårnsentral til hjembyen Bodø, skriver Dagens Næringsliv. - Værnes er den eneste løsningen, sier Stjørdal-ordfører.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal mener flytårnsentralen bør legges til Værnes.  Foto: NTB scanpix og jens petter søraa

Saken oppdateres.

Dagens Næringsliv skriver lørdag at Avinor-sjef Dag Falk-Petersen skal ha tatt til orde for å legge et nytt tårnsenter til sin hjemby Bodø på et styremøte i konsernet. Dette til tross for at fagmiljøet i Avinor flysikring ifølge avisen anbefaler Værnes lufthavn i Stjørdal.

Falk-Petersen sier til DN at han ikke kommenterer interne prosesser i saken.

Fjernstyre 36 lufthavner

Et nytt tårnsenter skal etter planen fjernstyre flydirigeringen ved 36 lufthavner i Norge. Det fjernstyrte tårnet er en del av Avinors moderniseringsprosess, og berører rundt 200 arbeidsplasser. Det nye tårnsenteret kan legges til Gardermoen, Værnes eller Bodø.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal reagerer på opplysningene.

- Jeg har fått notater som oppsummerer de entydige konklusjonene om at Værnes er å fortrekke ut ifra evnen til å ivareta kompetanse og av økonomiske årsaker, sier Vigdenes til adressa.no.

Bedt om innsyn

Ordføreren har fått avslag på innsyn i saksunderlaget, og har klaget dette inn til Samferdsdepartementet. Han forventer å få svar før tårnsaken skal behandles i Avinors styremøte 27. mars.

- Jeg forventer at konsernstyret i Avinor fatter sin beslutning ut ifra sine vedtekter og samfunnsmandat. Det er å sikre en flyoperativ drift som er mest mulig kostnadseffektiv og som sikrer flyeffektiviteten i størst grad. Når de faglige utredningene er tydelig på at Værnes best ivaretar disse hensynene, er det faktisk det eneste valget innenfor de rammer som Avinor har å forholde seg til, sier han, og understreker:

-Jeg har ingen grunn til å tro at Avinors styre ikke fatter sine beslutninger på et faglig og objektivt grunnlag.

- Omfattende kontakt med Bodø

Vigdenes sier han er overrasket over at de ikke er bedre informert om prosessene som har foregått om tårnsenter-saken.

- Etter min forståelse har vært omfattende kontakt med Bodø og lokalpolitikere der.

Han har nå redegjort for sitt syn i møte med Avinor-leder lokalt, og har også bedt om et møte med Avinors styreleder Ola Mørkved Rinnan.

- Du sier til DN at du frykter et urent politisk spill her?

- Jeg er overrasket over om mine kilder har rett i at man på tross av det faglige grunnlaget har innstilt på en annen løsning, basert på det jeg er forklart er begrunnet i antatt politiske føringer.

- Hva går de på?

- Det vet jeg ikke. Jeg mener Avinors politiske føringer er klokkeklare gjennom deres vedtekter og mandater.

Dag Falk-Petersen sier til DN at han ikke kjenner til at det er kommet politiske føringer i saken. Administrerende direktør Anders Kirsebom i Avinor flysikring sier til DN at det ikke er fattet beslutning i saken.

Det er ventet at saken vil behandles i styremøte den 27. mars.

På forsiden nå