Max Hermansen snakket til forsamlingen bak barrikadene ved pavljongen på torget i Stjørdal sentrum like etter 18.30 mandag.

Hermansens appell ble nesten fullstendig overdøvet av motdemonstranter fra Nye Sos Rasisme, som slo på trommer og ropte «Ingen nazister i våre gater».

Tidvist ampert

Rundt ti personer hadde møtt opp for å høre på Hermansen, mens motdemonstrasjonen på motsatt side av torget samlet rundt 200.

Hermansens tale fortonet seg i realiteten som en samtale med de som sto nærmest barrikadene. Han snakket om kjønnslemlestelse, kriminalitet og homofili - og brukte dette som bakgrunn for kritikk mot islam og muslimer.

Stemningen var tidvis amper, og flere Pegida-tilhengere klaget til politiet over motdemonstrantenes trommespill og roping.

Pegida-arrangør Sina Staes Janevska hadde lagt et norsk flagg over skuldrene, og noen forsøkte å rive det av henne. Hun fikk da bistand fra politiet.

Kjørt bort av politi

Det var rundt 20 demonstranter fra Nye Sos Rasisme som sto for trommespill og slagord. Brorparten av motdemonstrantene var samlet for å høre på appeller på den andre siden av torget.

På Pegida-siden forsøkte en tilsynelatende beruset mann flere ganger å avbryte Hermansen. Han ble dyttet unna av en eldre, kvinnelig Pegida-sympatisør.

Etter snaut 20 minutter var Pegida-seansen over, og Hermansen ba politiet om transport bort fordi han følte seg usikker. Det fikk han.

Hermansen forlot stedet i en politibil rundt klokken 19, mens motdemonstrasjonen på torget fortsatte med appeller.

Nesten 20 ganger så mange hadde meldt seg på motdemonstrasjonen som Pegida-marsjen. Foto: Terje Svaan
Pegida-leder Max Hermansen ankom Stjørdal mandag kveld. Foto: Jonas Skybakmoen
Politiet var synlig til stede ved Pegida-marsjen og motdemonstrasjonen. Foto: Jonas Skybakmoen
Motdemonstranter talte rundt 200. Foto: Terje Svaan