Syriafarere meldt savnet av familiene

Nordtrønderne som er dratt til Syria for å slutte seg til terrorgruppen-IS er meldt savnet av familiene. Dermed kan politiet spore dem via elektroniske pass.

Lensmann Knut Olav Røstad i Verdal bekrefter at de har mottatt savnetmelding på flere av de tre fra Innherred som skal ha dratt til Syria og IS.  Foto: Levin Nestvold jr.

Saken oppdateres.

En kvinne (28) hennes ektemann (27) og en kamerat (31) fra Innherred skal alle ha dratt til Syria og terrorgruppen IS. Politiet bekrefter overfor adressa.no at de tre nå blir meldt savnet.

- Det er skrevet under på savnetmelding på disse personene, sier lensmann Knut Olav Røstad i Verdal.


LES OGSÅ: Tre nordtrøndere stakk til Syria for å leve med terrorister. Hvorfor? (Pluss)

I dag forteller Adresseavisen historien om de tre nordtrønderne som valgte å forlate trygge Norge til fordel for IS. Dersom de skulle vende hjem igjen, gjør savnetmeldingen at politiet kan få varsel om passet skulle bli tatt i bruk.

I tilfeller hvor personer blir meldt savnet gjør det en vurdering om denne etterlysningen også skal sendes til utlandet, på samme måte som hvis en person er etterlyst for noe kriminelt.

Hvis passet da benyttes ved en grenseovergang vil det være mulig å varsle Kripos om dette. Savnetmeldinger vil i slike tilfeller også kunne inneholde fingeravtrykk, spesielle kjennetegn og andre relevante opplysninger om personene.

- Dersom en savnet person påtreffes, vil lokalt politi eller Kripos bli varslet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

Kommunen bedt om hjelp

Også Verdal kommune er blitt kontaktet, for å få hjelp til å få kvinnen (28) hennes ektemann (27) og en kamerat (31) tilbake til Norge.

- Jeg er blitt spurt om kommunen kan bidra til å få de hjem. Men det er svært vanskelig, for ikke å si umulig, sier ordfører Bjørn Iversen.

Han sier de i stedet må konsentrere seg om å hjelpe familiene som sitter igjen i bygda. Ordføreren sier han forstår veldig godt fortvilelsen, og har nylig blitt kontaktet av nære familiemedlemmer som er alvorlig bekymret

- Dette er krevende, veldig krevende for familiene.

LES OGSÅ: - Det virket som Koranen kunne gi meg svar

Bekymret for flere i Innherred

Lensmann Røstad kalte i midten av mars inn en ung mann til en bekymringssamtale. Han var ikke etnisk norsk.

– Vi har fått flere bekymringsmeldinger de siste månedene. Denne uka skal vi møte en mann i tenårene som flere er bekymret for. Dette er på bakgrunn av uttalelser og hvor han har snakket varmt om IS. Da må vi spørre hva han mener med dette, om han tenkte å dra dit og etterpå følge opp med samtaler med foreldre, skole og så videre, sier Røstad.

LES OGSÅ: Kona hyller martyrdøden

Vil ha tips

Lensmannen sier det er vanskelig å følge med på hva enkeltpersoner foretar seg. Nå vil han flere tips for å hindre at flere knytter seg til terrorgrupper.

- Vi har et omfattende forebygge arbeid foran oss, sier Røstad, og understreker at det er svært viktig å ha et nærpoliti.

- Skal vi ha trygge lokalsamfunn må politiet være til stede. Mange saker blir løst med en enkel telefon fordi man helt enkelt kjenner folk. Den fordelen verken kan eller må vi miste, sier lensmannen.

LES OGSÅ: Tre unge i Trondheim reddet fra radikal islam

Vanlig å brenne pass

Den islamske staten (IS) har selv gitt ut filmer som viser fremmedkrigere fra flere nasjoner som brenner passene sine, deriblant franske IS-krigere. Ifølge New York Times er passbrenning et vanlig ritual for nye IS-rekrutter, som viser en forpliktelse om å aldri vende tilbake til landene de kom fra.

Mann (31)
 • Født og oppvokst i Verdal, men flyttet til Levanger.
 • Reiste til Syria, via Tyrkia, i desember 2014.
 • Skal ikke ha gitt livstegn fra seg siden slutten av januar 2015.
Kvinne (28)
 • Oppvokst i Verdal, men flyttet til Levanger.
 • Gift med mann (27).
 • Dømt for narkotikakriminalitet i 2007.
 • Bosatt i Egypt i perioder siden 2012.
 • Dro til Syria sammen med sin mann (27) fra Levanger på slutten av sommeren 2014.
Mann (27)
 • Født og oppvokst i Levanger.
 • Gift med Verdals-kvinnen (28).
 • Politiet ble varslet om mannen i mai 2012, etter at han kom med ekstreme ytringer.
 • Dro fra Norge på slutten av sommeren i 2014.
 • Skal angivelig ha blitt drept i Syria i februar 2015.
På forsiden nå