- Vi gikk ofte i arbeidsklær på skolen, men ifølge de andre jentene skulle jeg vel helst ha gått i høye hæler, kjoler og masse sminke. Flere av de gamle venninnene mine hilste ikke på meg lenger, ettersom jeg gikk kledd annerledes, sier Cecilie Brekstad.

Blikkene hun fikk fra de gamle venninnene opprørte henne, men hun støttet seg på de andre jentene som også hadde valgt å studere teknikk og industriell produksjon.

- Jeg ble lei meg, men bestemte meg for at om de ikke tok meg for den jeg er, så kunne de bare ha det så godt. Alle jentene i klassen følte det på samme måte, og vi stortrivdes sammen, sier Brekstad.

19-åringen er opprinnelig fra Ørland kommune, men bosatt i Levanger. På bloggen sin skriver hun blant annet om det å være kvinne i et mannsdominert yrke.

KOMMENTEAR: Hva blir det til, damer? Vil dere bli ledere eller ikke? Hilsen utålmodig mann.

- Vil være like

Seniorrådgiver Goro Ree-Lindstad ved Likestillingssenteret forteller at det merkes godt at ungdom ikke synes det er komfortabelt å skille seg ut.

- Og dette gjelder både for gutter og jenter. Ungdom ønsker å være så lik de andre som mulig, og følge den samme normen. Dette gjør det vanskeligere for jenter å velge typiske mannsyrker, og gutter å velge typiske kvinneyrker, sier Ree-Lindstad.

Til tross for at likestillingen har kommet langt i Norge, tror ikke Ree-Lindstad at det har skjedd store endringer de siste 20 årene i valgene gutter og jenter tar når de skal utdanne seg.

- Jeg tror ikke endringene over tid har vært store. På 80-tallet var det «in» og tøft å velge utradisjonelt. Det var større aksept for å gå andre veier enn alle andre. I dag er det vanskeligere å bryte den normen gutter og jenter følger, sier Ree-Lindstad.

Likestillingssenteret arbeider for å fremme likestilling mellom kjønnene og drives av stiftelsen Kvinneuniversitetet, en ideell stiftelse opprettet i 1983.

KOMMENTAR: Flere kvinner i toppen

Naturlig valg

Cecilie Brekstad er nå lærling som prosessoperatør ved Norske Skog i Skogn i Nord-Trøndelag. Hun begynte i fjor sommer, og har ett år igjen av lærlingetiden. Hun mener å velge teknikk og industriell produksjon på videregående falt helt naturlig for henne.

- Jeg har vært interessert i bil siden jeg var liten. Vært litt guttejente. Det å være i et verksted og gjøre fysisk arbeid, i stedet for å sitte på skolebenken, passet meg godt, sier 19-åringen.

Hun har aldri angret for å ha valgt utradisjonelt.

- Det er flest menn der jeg jobber. Av de 25 på skiftet mitt er det bare fire kvinner. Jeg synes det burde vært flere kvinner her. Selv mannfolkene jeg jobber med sier at det hadde vært bra for arbeidsmiljøet, sier hun.

Få endringer

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var ikke mange flere kvinner som valgte mannsdominerte yrker i 2013 enn i 2009, og det er heller ikke en stor økning i antall menn som velger kvinnedominerte yrker.

Nederst i artikkelen kan du se tall hentet fra SSB fra et utvalg av yrker.

Skal det en stor endring til, tror Goro Ree-Lindstad at man må begynne på fødestua.

- Ikke gi jenter og gutter rosa og blå pledd på fødestua. Vi må oppmuntre jenter og gutter til å se sine styrker, og være bevisst på det pedagogiske innholdet. Hvordan vi forholder oss til barn og de forventningene vi sår som voksne er avgjørende, sier hun.

Hun synes det er bra at Cecilie Brekstad har valgt å følge sine drømmer og gjør det hun er mest kompetent til å gjøre.

- Ungdom må tørre å velge utradisjonelt. Det blir for snevert å velge ut fra kjønnsmessige forventninger, man må velge ut ifra den kompetansen man innehar, sier seniorrådgiveren. Hun legger til at det er viktig at også arbeidsgivere tenker kreativitiet og mangfold når de ansetter.

- Alle arbeidsplasser tjener på det at det er variasjon og mangfold blant de ansatte. Det er lurt i forhold til sykemeldinger, glede over jobben og for kreativiteten. Vi er derfor nødt til å oppmuntre både jenter og gutter til å velge utradisjonelt. Spesielt på videregående skoler, der kjønnene er veldig ujevnt fordelt på de forskjellige yrkesfagene.

- Tør å ta valget

Cecilie Brekstad er glad hun turte å ta et utradisjonelt valg, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

- Tør å ta valget. Om du er interessert i biler og sånt, hvorfor ikke prøve seg? Jeg vet jeg har gjort det rette valget for meg, og jeg kommer til å få et fagbrev og en utdanning jeg kan komme langt med, sier 19-åringen.