Ruskjøring i Midt-Norge:

Denne maskinen tok 150 trønderske alkotester i fjor

Politiet har fått et effektivt våpen som avslører ruskjøring etter noen minutter.

Vi fikk prøve den nye alkotesteren hos politiet.

Saken oppdateres.

Hver dag er det om lag 130 000 sjåfører som ruskjører i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. De siste to årene har politiet fått innført et nytt «våpen» for å avsløre ruskjøring. Evidenzer Mobile 240 er en maskin som kan sjekke om bilførere har alkohol i blodet i løpet av minutter. Resultatet kommer ut som en kvittering, og gjelder som bevis i en eventuell rettssak.

Politioverbetjent Grethe Brennhovd Clausen i Utrykningspolitiet opplyser at de sju Evidenzer-maskinene i Nord- og Sør-Trøndelag sto for 150 prøver i 2014. I tillegg ble det tatt 29 prøver av de to maskinene som Utrykningspolitiet (UP) har kontroll over.

- Evidenzer gir en mye mer effektiv saksbehandling sammenlignet med innsending av blodprøver til Folkehelseinstituttet, sier distriktssjef Per Einar Hollum i Utrykningspolitiet distrikt 7 (Trøndelag og Møre og Romsdal).

Etterforskning på stedet

De har én Evidenzer-maskin som er med i en patruljebil, mens en annen maskin har vært utstasjonert ved Oppdal lensmannskontor. De andre sju Evidenzer-maskinene står henholdsvis i Trondheim, Ørland, Orkanger, Stjørdal, Steinkjer, Namsos og Kolvereid.

- Vi kan gjøre ferdig etterforskningen uten å forlate stedet hvor vi stoppet sjåføren. Vi slipper å dra inn til et lensmannskontor for å fremstille fører for blodprøve, understreker Hollum.

Frigjør ressurser

Blodprøven av en som er mistenkt for ruskjøring kan ta flere uker å analysere, og det er i tillegg knyttet større kostnader til en slik prøve.

- Vi sparer en del midler på å bruke Evidenzer i stedet. Men Evidenzer kan kun brukes i de tilfellene hvor det er snakk om bare promillekjøring. Er det mistanke om annen type ruspåvirkning, må man gjennomføre blodprøve på tradisjonelt vis, forklarer Hollum.

Trafikkoordinator Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt er enig i at Evidenzer letter arbeidet for patruljene.

- Det forenkler arbeider og frigjør ressurser når vi kan ta med utstyret ut, spesielt i områder der det er lange avstander, sier Letnes.

Skal ta flere ruskjørere

Ifølge UP-sjefen i Midt-Norge er det ingen planer om å gå til anskaffelse av flere Evidenzer-maskiner i distriktet, men han ser absolutt fordelen med å bruke det enda mer.

Det var til sammen 100 ruskjørere som ble tatt av UP i fjor. Målet for 2015 er å ta enda flere.

- UP har på landsbasis tatt mål av oss å øke antallet rusførere som blir tatt med 30 prosent. Det skal vi gjøre ved å bruke enda mer alkometer og bli enda flinkere til å avdekke de som kjører med ulovlig medisin- og narkotikapåvirkning, forklarer Hollum.

På forsiden nå