I Norge er det over en million katter og hunder, og de behandles ofte med samme antibiotika som brukes på mennesker.

- Vi vet lite om konsekvenser overføring av resistente bakterier fra kjæledyr til mennesker har. Nå vil vi vite mer om omfanget av dette, sier seniorrådgiver Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Les også: MRSA i trønderske svinebesetninger

Globalt problem

I morgen får vitenskapskomiteen den endelige bestillingen som skal munne ut i en risikovurdering. Høringsfristen gikk ut mandag 13. april.

- Folk holder kjæledyr på en annen måte i dag. Hunder og katter har alltid vært en del av familien, men kanskje enda mere nå, sier Åmdal.

Rapportert spredning

I det siste tiåret har en rekke vitenskapelige artikler fra ulike land rapportert spredning med antimikrobiell resistens fra kjæledyr til mennesker.

- Antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og resten av verden. Frykten er at mennesker med nedsatt immunforsvar, som eldre og syke, skal dø fordi medisinen ikke lenger virker, sier Åmdal.

- Problemet er at vi vet for lite om smitte mellom kjæledyr og mennesker og hvilke konsekvenser dette vil ha for folkehelsen i Norge. Vi gjør dette for å tette kunnskapshullet, legger Åmdal til.

Hunder testet positivt

- Vi har også hatt et fåtall positive hunder i forbindelse med testing av MRSA i svinebesetninger, og får også melding om resistente bakterier fra prøver tatt av kjæledyr på veterinærklinikker. Men vi er tross alt veldig godt stilt i forhold til mange andre land. Samtidig er vi et folk som reiser mye. Vi er blitt globale, og dermed er også faren for spredning av resistente bakterier blitt større.

- Kan det bli aktuelt å systematisk teste hunder og katter for resistente bakterier slik man har gjort i svinebesetningene.

- Det er det for tidlig å si noe om. Først må vi samle informasjon og se på hva vitenskapskomiteen kommer frem til. Risikovurderingen vil bli brukt til å videreutvikle Mattilsynets strategi for regelverksutvikling og tilsyn på dette området, understreker seniorrådgiver Solfrid Åmdal i Mattilsynet.

Les: Audhild må slakte hele besetningen

Frykter opphaussing

Norsk Huskattforening ble stiftet i Trondheim 8. februar 1982, og har siden jobbet for katter og katteeiere. Leder Bodil Eikeset er redd for at denne saken vil skape hysteri blant kjæledyr-eiere.

- Jeg frykter at dette blir hausset opp. Det kan være godt ment, men kan også virke mot sin hensikt. Det blir dramatisert og gjør det verre enn det er. Man må jo vurdere dette opp mot hvor stor sjansen er for at katten kan smitte mennesker med resistente bakterier. Jeg håper de også kommer med motforestillinger og er kritiske til spørsmålsstillingen.

Lederen i huskattforeningen understreker at alle bitt er farlige, både fra hund, katt og mennesker.

- Det er ikke bittet i seg selv, men at bakterier kommer inn i blodbanene via spytt. Men når du kommer til lege med kattebitt, og du må ha antibiotika, er ofte anbefalingen å avlive katten. Det er en for lettvint løsning, mener Bodil Eikeset i Norsk Huskattforening.

Foring med rått kjøtt

Et av spørsmålene Mattilsynet vil ha svar på er om foring med rått kjøtt til hunder og katter vil være risiko for overføring av resistens til mennesker. De stiller også spørsmål ved om det vil ha noen effekt forby visse typer antibiotika i behandlingen av hund og katt fordi disse skal være prioritert mennesker.

Dramatisk økning

Mattilsynet opplyser at det har det vært en dramatisk økning av antimikrobiell resistens over hele verden de siste årene.

- Kjente resistensmekanismer har økt i omfang, og nye er kommet til. Dette fører til svært store kostnader og alvorlige samfunnsmessige konsekvenser i form av forlenget lidelse og økt dødelighet. De stadig økende handels- og migrasjonsmønstre på tvers av landegrenser og kontinenter bidrar i stor grad til denne utviklingen. Kjæledyr reiser mer enn tidligere og internasjonal handel med kjæledyr har økt de siste årene, står det i bestillingen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Fakta

Det er flere eksempler på bakterier med spesielle – og til dels fryktede – resistentmønstre som er isolert fra kjæledyr og har potensial til å kolonisere mennesker.

Antibiotikaresistente gule stafylokokker (MRSA) var inntil nylig sjelden årsak til infeksjoner hos kjæledyr, men påvises stadig oftere hos katter og hunder.

MRSA er som kjent årsaken til at en rekke svineprodusenter i Trøndelag og Nordland må sanere besetningene og starte helt på nytt igjen.

Vankomycinresistente enterokokker hos hund. Slike mikrober er sterkt fryktet ved humane infeksjoner fordi de er vanskelig å behandle.

E. coli-bakterier hos kjæledyr kan være en betydelig fare for folkehelsa.

Multiresistente Salmonella-bakterier er isolert både fra hunder og katter.

Det kan bli aktuelt å teste både hunder og katter for å sjekke om de er bærere av resistente bakterier. Foto: Leif Arne Holme