Bjørnejakt i Snåsa:

- Det verste er at det går lam i fjellet uten mor

Seks sauer som trolig er drept av bjørn ble funnet i Roktdalen.

Dette er den ene sauen som ble funnet lørdag morgen. Ifølge saueeier Tone Våg er det ingen tvil om at det er bjørn som har vært på ferde.   Foto: tone våg

Saken oppdateres.

Ti personer fra det kommunale skadefellingslaget startet jakta allerede lørdag ettermiddag etter at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag ga fellingstillatelse på bjørn. Det skriver Trønder-Avisa.

Lørdag morgen fant saueeier Tone Våg og mannen fire voksne sauer som lå døde i Roktdalen.

- Det var helt ferske kadaver, og det må ha vært bjørn. Bjørnen går som regel etter jurene på voksne sauer. I natt fant skadefellingslaget to nye kadaver, forteller hun til Adressa.no.

Har radiobjelle

Hun forteller at det er funnet kadaver tidligere i sommer, men de var ikke ferske nok til å konstatere at det var bjørn som hadde vært på ferde.

- Det har tydeligvis pågått en stund før han kom til oss. Nå har han tatt seks dyr som alle befant seg innenfor en kilometers avstand. Vi har radiobjelle på en del av dyrene våre, og det er slik vi finner ut at noen er tatt, forklarer hun.

- Kan gjøre stor skade

Hun tror bjørnen kan ha tatt enda flere sauer, og frykter at de ligger rundt i terrenget.

- Kanskje han ligger og hviler i noen dager nå. Men vi har hatt det sånn hvert år, bortsertt fra i fjor. Da var det ingen tap. Det ble et slags hvileår. Vi hadde regnet med at vi ville bli rammet igjen, sier hun.

Før var familien Våg innenfor yngleområdet til bjørn, men nå er grensene forandret.

- Nå får vi felling lettere. Vi fikk det med en gang på lørdag. Jeg håper vi klarer å ta bjørnen, for denne kan gjøre stor skade. Når han tar seks dyr på én natt, så sier det litt. Det verste er at det går lam i fjellet uten mor. De er ikke så lett å finne, siden de går uten bjelle, sier Våg.

Fant ikke ferske spor

- Vi plagdes med å finne ferske spor, sier skadefellingsleder Kjell Bergli, som er leder av viltnemnda i Snåsa kommune til Trønder-Avisa.

Jegerne har frist til onsdag.

- Vi vil avvente litt utover dagen for å se an aktiviteten til sauene på radiobjellene om det tas noe mer, sier Bergli.

Første fellingstillatelse

Ifølge Trønder-Avisa er det første fellingstillatelse som er gitt på skadebjørn i Nord-Trøndelag denne sommeren. Det bekrefter seniorrådgiver Inge Hafstad ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. 

- Det har generelt vært rolig denne sommeren fram til nå, sier han til avisa.

Tone Våg har funnet seks sauekadaver etter bjørnens herjinger i Snåsa. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.  
    
      (Foto: leif arne holme)

Tone Våg har funnet seks sauekadaver etter bjørnens herjinger i Snåsa. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.   Foto: leif arne holme

På forsiden nå