I filmen, som i dag har blitt vist i en rekke medier, kan man se en mørkhudet gutt av utenlandsk opprinnelse bli tvunget til å knele før han får hodet slått i bakken. Deretter blir han kastet rundt på asfalten. I bakgrunnen kan man høre folk le.

Videoen settes i sammenheng med en voldssak som skjedde på åpen gate i Namsos natt til 5. juli. Offeret forteller selv at han ikke kjente til de to som angrep ham.

- Dette minner veldig om en tradisjon, som er utbredt blant rasistiske grupper, blant annet i Ku Klux Klan. Fenomenet kalles «happy slapping,» sier voldforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen, som har sett videoen.

Fenomenet går ut på å angripe tilfeldige personer helt umotivert, og så filme det og etter dette dele det i sosiale medier.

- Motivasjonen for å filme og dele voldsvideoer kan være å påføre offeret ytterliggere krenkelse. Det går ut på å latterliggjøre og henge ut offeret, sier hun.

- Stor krenkelse

Adressa.no har fått opplyst fra en person at voldsvidoen fra Namsos har blitt delt på Facebook ved at folk sendte den til hverandre. Personen hadde fått tilsendt videoen fra en person, som igjen hadde fått videoen fra en annen person.

- Om den er lagt ut i store grupper eller i et mindre nettverk er i og for seg det samme, sier voldsforskeren.

- De viser dette fordi de er stolte av det de har gjort. Så sender de det rundt. På den måten viser de frem noe de er stolte av. I sine miljøer, der flere har samme holdningen som dem, får de anerkjennelse, fortsetter hun.

- Synes det er komisk

Voldforskeren forteller at «happy slapping» er et fenomen som har spredd seg over hele verden.

- Vi hadde en del episoder av dette i Norge for noen år tilbake. Så ble det grepet fatt i, så det har ikke vært mange episoder av dette den siste tiden, sier Bjørnebekk.

Hun forteller også at flere unge voldsutøvere hun har intervjuet ikke ser det problematiske med voldsutøvelsen.

- For disse handler det om en kynisme, om at de gjør det fordi de synes det er komisk, sier hun.

Kan straffes

Etter norsk straffelov kan en person straffes med bot eller fengsel i inntil ett år, dersom man ikke søker å avverge en straffbar handling, om det er mulig og de ikke utsetter seg for fare. Dermed kan personen som filmet hendelsen straffes for ikke å ha grepet inn.

- Filmen viser en voldshandling som er både straffbar og uakseptabel. På generelt grunnlag kan jeg si at man etter evne skal søke å avverge en straffbar handling, men videoen viser at de snarere det motsatte, sier politiadvokat Amund Sand ved Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Én av siktede var torsdag ettermiddag i avhør. Der la han kortene på bordet og erkjente straffskyld.

Latterliggjøring av ofre har vært blant årsakene til at voldshandlinger er blitt filmet tidligere, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX