Andreas Hanche er én dag for ung for drømmestudiet

21-åringen har planlagt studiene siden videregående skole. Nå fortviler han etter å ha fått avslag.

Andreas Hanche er toppmotivert for å bli trafikklærer, men får ikke komme inn på studiet i Stjørdal.   Foto: privat

Saken oppdateres.

- Jeg har visst at det er dette jeg vil drive med i tre år nå. Det er en regel som gjør at jeg ikke kommer inn, og det er veldig frustrerende, sier Hanche til adressa.no.

21-åringen fra Moss har drømt om å bli trafikklærer, og trafikklærerutdanningen i Stjørdal har vært en stor motivasjon i tre år.

Det var Moss Avis som først omtalte saken.

Kontakt med skolen siden 2013

Hanche fikk avslag på søknaden, fordi det kreves at han må være fylt 21 år innen 1. august, og hatt sertifikatet på bil sammenhengende i tre år.

Hanche fylte 21 år 2. august og har da også hatt lappen i tre år. Skolestart er ikke før 12. august.

- Jeg har visst at dette kunne bli et problem. Jeg har sendt mail til skolen siden 2013 og frem til nå. Da har jeg fått svar om at jeg bare må søke, og se hvordan det går. Hadde jeg visst at den ene dagen ville hindre meg i å studere i Stjørdal, ville jeg heller søkt studiet i Sverige, sier 21-åringen.

Les også: Dette er Norges 20 mest populære studier

Skal drive kjøreskole

Hanche har en stefar som driver kjøreskole i Moss, og vil følge i hans fotspor.

- Planen er at jeg skal drive opplæring på lette kjøretøy for kjøreskolen, sier Hanche.

Hanche har i tillegg til sertifikatet førerkortklasse b, også sertifikat for lett lastebil, kranførerbevis, maskinførerbevis og truck. Han er også i ferd med å ta sertifikat på lastebil med henger.

- Jeg tenker at det er relevant med de andre sertifikatene til studiet, sier 21-åringen.

Hanche har kjøpt bolig i Stjørdal et steinkast unna skolen, og kjæresten har kommet inn på master i Trondheim.

Les også: Trondheim slår Oslo og Bergen på hybler til nye studenter

Sendt inn klage

Ifølge Hanche har studieveilederen i Stjørdal sagt at han burde komme inn fordi skolen ønsker elever som er toppmotiverte for studiet.

- Jeg har også et karaktersnitt som tilsier at jeg burde komme inn på studiet.

Hanche har nå sendt inn en klage på avslaget.

- Jeg sendte inn klagen for over en uke siden, men har ikke fått noe svar ennå. Personen som skal behandle klagen min, har vært på sommerferie. Jeg håper å få svar snart, sier Hanche og legger til at han håper dette skal ordne seg.

Les også: Nå er det leiers marked for studentene (PLUSS)

Ikke kvalifisert til studiet

Studiets opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Minst tre år førerrett for klasse B før 1. august i opptaksåret.

- Søkerne må, til en hver tid, forholde seg til gjeldene opptakskrav på studiene. Disse kan av og til endres, og søkerne må derfor forholde seg til gjeldene krav det aktuelle søkeråret. Søkere som ikke fyller opptakskravet anses ikke kvalifiserte til studiet, sier Rikke Mo Veie, dekan ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I 2014 og 2015 var opptakskravene for den 2-årige trafikklærerutdanningen 1. august.

- Før dette hadde vi en periode hvor det var krav om tre år førerrett for klasse B før 20. august i opptaksåret. Går vi noe lengre tilbake i tid var denne datoen satt til 1. august. Begrunnelsen for å endre tilbake til 1. august i 2014 skyldes behov for harmonisering av opptakskravene til et tilsvarende studium ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier Veie.

Veie forteller at Hanche har mulighet til å klage på avslaget.

- Klage på avslag på opptak til studier vil bli oversendt Samordna opptak (SO), dersom vårt lokale opptakskontor opprettholder sitt avslag. SO er klageinstans på studier lyst ut gjennom SO. Klagen blir der behandlet av den nasjonale klagenemnda, sier hun.

Les også: Lover studentene jobb, tross oljekrise (PLUSS)

På forsiden nå