- Hvor mye makt skal rektor ha? Og hvor mye skal elevene bestemme selv? Spurte debattlederne Harry Tiller fra Adresseavisen og Tuva Fellmann fra NRK. Og det var mange av ungdomspolitikerne som hadde synspunkter på hvorvidt det skal være lov med snus og røyk på skolen, om elevene skal gi karakterer til lærerne, hvordan man kan kvitte seg med lærere som ikke fungerer – og hvor mye mobilen skal brukes.

Oda K. Hjertstrøm fra SV var krystallklar på at hun ikke ønsket et forbud mot snus på skolen.

- Det må være lov å bruke snus på skolen. Ikke inne i timen, men i pausene. Er du over 18, har du lov til dette, og da kan ikke skolen overstyre, mente SV-politikeren.

Forbud er ikke løsningen

Venstres Peder Engeset Ofstad sa at det ikke var mulig å forby alt som ikke var bra.

- Så lenge det du gjør ikke går ut over andre, for eksempel snusing, så kan ikke myndige mennesker nektes dette. Vi har også krav på rettsvern og skal behandles deretter. Voksne hadde ikke akseptert at snusen ble fratatt dem i en slags razzia, trodde han.

De Grønnes Mia Kristoffersen trodde heller ikke at forbud kan løse problemet.

- Vi må heller spørre hvorfor så mange unge mennesker snuser. Vi må satse på holdningskampanjer som kan forebygge dette, mente Kristoffersen.

Aps Gaute Børstad Skjervø var på sin side også opptatt av elevdemokrati i videre forstand:

- Vi trenger mer elevdemokrati. Elevene må få delta mer i slike arrangementer som dette og lære enda mer om demokrati enn de gjør i dag, fastslo han.

Også Sps Ada Arnstad mente at dagens elever må lyttes mer til.

- Elevdemokratiet må få en større rolle enn det har i dag. Vi må bli flinkere til å spørre hva dere mener, vi må prate mer i lag, mente Arnstad.

Vil ha karakterer på lærerne

Når det gjaldt karaktersetting av lærerne var det en i panelet som var spesielt tydelig:

- Frp vil at dere skal sette karakterer på lærerne! Det handler ikke om å snakke ned lærerne. Men hvis en lærer ikke er bra nok, så må det være mulig å sende han ut fra klasserommet, sa Frps Bjørn Emil Nesset..

Han fikk raskt svar:

- Frp og Høyre vil teste og teste, Vi har tillit til lærerne, mens dere snakker dem ned hele tiden. Målet er at alle lærere får god etter – og videreutdanning, slik at de kan være så gode lærere som mulig, sa Aps Gaute Børstad Skjervø.

Frp fikk ikke de andre med seg på karaktersetting, men flere var åpne for at elevene må evaluere lærerne anonymt.

- Nå har elevene mulighet til å evaluere lærerne anonymt, og dette må vi følge opp lokalt. Ingen vet bedre enn elevene hvordan lærerne fungerer, og da er det viktig med ærlige tilbakemeldinger, sa Høyres Erik Fløan.

SV på sin side, hadde tillit til lærerne.

- De er gode nok. Og så er jeg ikke så glad i karakterer. En anonym vurdering hadde vært bra, men da er det viktig at den er nettopp det – det har hendt at læreren har kommet tilbake med dette i ettertid, hevdet Oda K. Hjertstrøm.

Mobiler må også være lov

- Og hva med mobilene? Bør elevene kunne bruke dem på skolen? lurte debattlederne.

Rødts Peder Østring trodde ikke på et forbud.

- Man må heller skape en artig skole, slik at elevene ikke tar opp mobilen i timen. Vi må se på rota til problemet. Mobilen kan også brukes som en ressurs – for eksempel til å søke på Google, påpekte Østring.

Heller ikke Ap mente at elevene kan nektes å bruke mobilen fra politisk hold.

- I Nord-Trøndelag har vi også startet et forsøk med iPad i undervisningen. Vi må tilvenne oss en ny hverdag, fastslo Gaute Børstad Skjervø.

Politikerne var samlet til debatt på Ole Vig videregående i Stjørdal. Foto: Vegard Eggen