Kari Anita bryter en 100 år lang tradisjon

Senterpartiets Kari Anita Furunes (36) blir ordfører i Meråker etter at Arbeiderpartiet har hatt toppvervet uavbrutt siden 1911.

Kari Anita Furunes fra SP blir første kvinnelige ordfører i Meråker.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Dermed bryter den høyt utdannede kvinnen en over 100 år lang tradisjon. Alle hennes forgjengere har dessuten vært menn.

- Jeg gleder meg vikrelig til å ta fatt på oppgaven. Jeg er både ydmyk og spent, sier hun.

Master i helse

Kari Anita Furunes sikret seg ordførerkjedet gjennom et valgteknisk samarbeid mellom Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV. Mens Torfinn Krogstad (Ap) blir varaordfører, sikret SV seg plass i formannskapet. Men om Furunes blir sittende like lenge som de tidligere AP-ordførerne, vites ikke. Det har bare vært fire ordførere i kommunene siden siste verdenskrig. Avtroppende ordfører, Bård Langsåvold, har hatt posisjonen siden 1995.

- Det første vi skal gjøre er å gyve løs på er den økonomiske situasjonen og lage et forsvarlig budsjett. Dette er teamarbeid og jeg regner med at alle vil dra lasset i lag. Vi må skape gode rammer for neste år, sier hun.

Senterpartikvinnen har vært nestleder i fylkespartiet mens hun har vært leder ved Meråker Kurbad, eid av sanitetskvinnene i bygda, og som med sine 60 ansatte er en av Meråkers største arbeidsplasser. Furunes er utdannet fysioterapeut og har en mastergrad i tverrfaglig helse og spesialfag med fordypning i psykisk helsearbeid. Nå vil hun bruke sine lederegenskaper til å få alle til å dra i samme retning.

- Det er mange engasjerte folk som er valgt inn i kommunestyret. Det viktigste blir å bygge et lag som trekker fremover. Vi har mange muligheter, men vi står også ovenfor mange utfordringer, sier hun.

Sp støttes av Ap

Det var Meråker tverrpolitiske bygdeliste som fikk flest stemmer (28,2) i Meråker. Ap havnet på 28 prosent, som er en tilbakegang på 7,7 prosent. Sp gjorde et godt valg med 17,2 prosent av stemmene, en fremgang på 4,3 prosent.

- Det er jo en stor dag dette her, og Sp gjorde tidenes beste valg Meråker. Jeg har veldig tro på bygda, og ser store muligheter for utvikling fremover. Satsingsområdene blir blant annet turisme, næring og skole.

Tungvekter slutter

Den 26. oktober er det altså slutt for Bård Langsåvolds lange periode som kommunetopp i Meråker. Han har vært medlem av Meråker kommunestyre siden 1984, og ordfører siden 1995. Han har dessuten vært vararepresentant til Stortinget fra Nord-Trøndelag i perioden 2005–2013, og møtte i alt 86 dager på Stortinget. Langsåvold arbeidet som industrimekaniker ved smelteverket Elkem Meråker i Kopperå i 25 år.

- Jeg skal fortsette til 26. oktober. Etter det vet jeg ærlig talt ikke hva jeg skal gjøre. Jeg må vel kulen litt. Etter 20 år på toppen kan jeg sette ned tempoet og kanskje servere kona middag, sier 63-åringen.

- Hva har vært dine største opp- og nedturer i kommunepolitikken?

- Det største nedturen var selvsagt da smelteverket ble lagt ned i 2006 etter 106 års drift. Det var jo selve livsgrunnlaget for Meråker i alle år. I ettertid kan vi vel si at det er en seier at vi har greid oss bra etter dette, sier Langsåvold, som har opplevd valg med over 50 prosent av stemmene.

Kari Anita Furunes fra SP blir første kvinnelige ordfører i Meråker. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Kari Anita Furunes fra SP blir første kvinnelige ordfører i Meråker.  Foto: Leif Arne Holme

-Etter 20 år på toppen kan jeg sette ned tempoet og kanskje servere kona middag, sier avtroppende Meråker-ordfører Bård Langsåvold. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen)

-Etter 20 år på toppen kan jeg sette ned tempoet og kanskje servere kona middag, sier avtroppende Meråker-ordfører Bård Langsåvold.  Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå