Levanger blir lærerhovedstad i nytt universitet

Når Nordland og Nord-Trøndelag trolig får et nytt universitet fra nyttår, blir Levanger hovedsete for lærerutdanningen.

Nytt hovedsete: Levanger skal styre lærerutdanningen i nytt universitet.  

Saken oppdateres.

Planen er at Høgskolen i Nord-Trøndelag (Hint), Høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland skal bli ett universitet fra 1. januar 2016.

Men først skal fusjonsplanene vedtas i styrene og til slutt av regjeringen. Styrebehandlingen skjer 30. september både i Universitetet i Nordland og i Hint. Det er de to rektorene og direktørene som har forhandlet, og forslaget til fusjon er som ventet.

LES OGSÅ: Søker partner i nord

Trønder-Avisa skrev først om at grunnlaget for det nye universitetet ble klart tirsdag.

Får 11 000 studenter

Rektor Nebb ved Hint er glad for at det går mot fusjon.

- Det viktigste for Hint er å være med å bygge et nytt universitet med større muskler enn vi i dag har hver for oss. Totalt blir det nå 11000 studenter i det nye universitetet.

Hint omtaler fusjonen slik.

Lærerutdanning styrt fra Levanger

Det nye universitetet får tre lærerutdanninger: i Bodø, Nesna og altså Levanger, der det hele skal styres fra.

- Levanger har allerede den største lærerutdanningen av disse tre, sier Steinar Nebb.

- Nå bygger vi landets tredje største lærerutdanning. Nebb regner med at det blir lettere å få på plass masterutdanninger i det nye universitetet. Han ser også for seg at folk kan starte utdanningen sitt ett sted og kanskje fullføre masterutdanningen et annet sted.

- Hint tilfører det nye universitetet mange studenter. Universitetet i Nordland tilfører forskning. Til sammen blir dette veldig bra.

LES OGSÅ: Hint vil slå seg sammen med skoler i nord

Nordland var plan B

Hint har jobbet for dette det siste halvåret etter at det var klart at Hist skulle fusjonere med NTNU. Hint var aldri en del av fusjonsplanene til NTNU.

- For ett år siden var det flere alternativ, og vi ønsket primært å slå oss sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist). Da det ikke lenger var aktuelt, valgte vi å gå for fusjon mot Universitetet i Nordland.

LES OGSÅ: Nå har Trøndelag 15 000 nye studenter

Åtte campuser

Det nye universitetet får svært mange avdelinger og campuser med Hints avdelinger i Stjørdal, Levanger, Stenkjer og Namsos. I tillegg kommer høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland med hovedsete i Bodø og med campus både på Helgeland (Mo i Rana) og i Vesterålen (Stokmarknes).

- Vi skal bygge på denne grunnstrukturen og ser på det regionale som et fortrinn. Med ny teknologi trenger vi heller ikke møtes for å ha møter. Det eneste vi må passe på, er at fagmiljøene ikke blir for små og fragmenterte. Steinar Nebb sier de vil forene det regionale, bety noe nasjonalt og ha noen internasjonale spydspisser. I den sammenhengen nevner han trafikklærerutdanningen på Stjørdal som han mener er unik i EU-sammenheng.

Ny rektor og nytt navn

Nå skal det nye universitetet få ny rektor og nytt navn. Søknadsfristen til rektorstillingen er allerede gått ut, og Steinar Nebb forteller at han ikke er blant søkerne. Han vil ikke si så mye om navneforslagene, men er helt klar på at det ikke blir Universitetet i Nordland.

Mange går med store forventninger til denne fusjonen, og det er viktig at vi nå ikke bruker for lang tid, sier han.

LES OGSÅ: – Det er det morsomste studiet i universet

Gleder seg over fusjon: Hint-rektor Steinar Nebb er glad for å presentere et forslag til fusjon mellom Universitetet i Nordland og Hint. 

Gleder seg over fusjon: Hint-rektor Steinar Nebb er glad for å presentere et forslag til fusjon mellom Universitetet i Nordland og Hint. 

Lærerutdanningen i det nye universitetet skal styres fra Levanger. 

Lærerutdanningen i det nye universitetet skal styres fra Levanger. 

På forsiden nå