Alltid ute etter det nyeste til hytta

Den primitive hyttedrømmen er bare tull, hevder forskere ved NTNU. Hytteeierne har alltid vært opptatt av å ha den nyeste teknologien.

Saken oppdateres.

- Hytteeiere har virket som helt besatt av det, sier Finn Arne Jørgensentil forskning.no .

Han er postdok-stipendiat ved NTNU og skriver nå bok om hvordan den norske hyttedrømmen har endret seg gjennom tidene.

Det han har funnet ut er at flertallet av hytteeierne ikke har en romantisk drøm om det enkle primitive livet med utedo, vedovn og brønn. Helt siden hytta ble et allemannseie på 1960-tallet har vi jaktet på komfort og tatt i bruk nye teknologier på hytta.

Stearinlysene ble raskt byttet ut med parafinlamper, vedovnen ble raskt byttet ut med gassbluss, og solcellepanelene dukket opp på hyttetakene så fort de ble overkommelige å kjøpe for den jevne hytteeier. Når det nå er mulig å få innlagt vann og strøm, og man kan kjøre helt bort til hytteveggen, velger flertallet å benytte seg av det.Noen få tviholder på utedoen

- Nå har hyttene nådd en teknisk standard, en størrelse og en komfort som nærmest overoppfyller alle gamle drømmer. Da er tida inne for å drømme seg tilbake til en fortid som knapt nok har eksistert, sier Jørgensen.

Nå har vi fått like mange moderne hjelpemidler på hytta som vi har hjemme, og derfor begynner noen å drømme seg tilbake til en enklere standard.

- Hyttas historie henger mer sammen med teknologi enn med natur. Vår drøm om den nøkterne, enkle og tradisjonelle hytta er av ny dato, sier han.

Derfor er det noen som velger å reise tilbake i tid, og tviholder på utedoen og brønnen på hytta. Resten tyr til andre løsninger for å få en følelse av å være på hytta, selv om de har det like enkelt som hjemme. Det er enklere å kle veggene i furupanel, og gjemme oppvaskmaskinen og flatskjermen bak furudører, for å få hyttefølelsen.Kvinnene krever et skikkelig kjøkken

I følge Jørgensen er det kvinnens fortjeneste at hytta inneholder både oppvaskmaskin og vannklosett.

- Kvinnene har vært pådrivere for utbygging og modernisering i mer enn en mannsalder. Mange hytter har for lengst passert primærboligen i både størrelse og lettvinthet. I ferien skal vi slappe av og ha det godt!

 
På forsiden nå