Linus (2) døden nær etter sykehustabbe

Legene oppdaget ikke at Linus Matheo Strøm (2) hadde pådratt seg en stor hjerneblødning. Sykehuset Levanger får sterk kritikk av Helsetilsynet.

Saken oppdateres.

Verdalsgutten Linus skled og falt på et betonggulv med linoleumsbelegg i familiens hjem den 20. juni i fjor. Da var han 13 måneder gammel.

Han mistet bevisstheten etter kort tid, kastet opp, og ble kjørt i ambulanse til Sykehuset Levanger.

Hjerneblødning oppdaget etter seks timer

Flere ulike leger mente toåringen hadde pådratt seg hjernerystelse. Det tok seks timer før det ble oppdaget at han hadde en stor hjerneblødning, skriver Trønder-Avisa.

- Som ambulansearbeider skjønte jeg med en gang at det var alvorlig. Symptomene var alarmerende, og jeg krevde at det måtte tas CT. Men ingen ville høre på oss, vi ble avfeid gang på gang, sier pappa Geir Asbjørn Strøm (34) til avisen.

Sammen med samboer Cathrine (23) reagerte foreldrene på at toåringen hadde sovet sammenhengende i 14 timer natten i forveien, og pleide ikke å sove på formiddagen. Nå var han imidlertid helt borte, men legene sa dette var normalt etter et slikt fall.

- Vi kjente ikke igjen gutten vår. Han er til daglig en meget aktiv kar, men nå lå han nærmest livløs. Vi fikk ikke kontakt med ham, og han var likblek i huden. Men vi opplevde at vi som kjenner ham best, ikke ble lyttet til i det hele tatt, sier foreldrene.

- Fikk ikke tilsyn etter prosedyrene

I en test kalt «Glasgow Coma Scale» fikk Linus en score som tilsa at han var bevisstløs. Denne ble tatt halvannen time etter fallet.

Etter sykehusets rutiner skulle da en anestesilege ha blitt tilkalt, men dette ble ikke gjort. Toåringen skal heller ikke ha fått tilsyn etter prosedyrene.

Ved 16.30-tiden tok faren en pupilltest av sønnen. Testen viste en sterk ulikhet, noe som er en klar indikasjon på hjerneskade.

Det ble da besluttet å ta CT. Undersøkelsen bekreftet foreldrenes mistanke om hjerneblødning. Dette var seks timer etter innleggelsen.

Minutter fra døden

Linus far ba da om luftambulanse til St. Olavs Hospital, noe som sykehuset avfeide med at vanlig ambulanse var tilstrekkelig. Etter selv å ha tatt kontakt med luftambulansen fikk faren rekvirert helikoptertransport.

Da toåringen ankom sykehuset i Trondheim var tilstanden så kritisk at Linus kun var minutter fra døden.

- Gutten var livstruende syk, og trengte akutt kirurgisk hjelp, bekrefter fylkeslege Marit Dypdal Kverkild overfor Trønder-Avisa.

Linus feiret sist søndag sin andre bursdag, og mye tyder på at det har gått bra med gutten. Han har imidlertid en svak venstreside og dårlig balanse. Tiden vil vise om han blir helt frisk igjen.

Foreldrene forteller at de har mistet all tillit til Sykehuset Levanger. De er rystet over behandlingen, og synes det er trist at de ikke har fått en beklagelse i etterkant.

 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå