- Sauenæringa har like stor verdi som rovdyrene

Forvaltningen og forskerne snakker ikke med oss som ferdes i skogen og som opplever den eksplosive økningen i rovdyrstammen. For byråkratene er dette en lek – for oss er det blodig alvor, sier sauebone Anders Eide i Snåsa.

  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

– Dagens rovdyrpolitikk er en luksus som bare et samfunn som Norge kan unne seg, sier Anders Eide.– Det koker ned til to alternativer: Fjerne rovdyra eller fjerne sauen, sier han. – Rovdyra er laget for å skaffe seg mat. Det klarer de samme hva slags tiltak vi setter i gang, sier han.

- Bare tøys

Han fnyser av gjeterhundprosjekt, rovdyrgjerde og alt det som har vært prøvd.

– Ingen har egentlig tro på det, men det sysselsetter en del personer å forske på det. Bare tøys. De verner kun om sine egne arbeidsplasser, sier han – nesten foraktelig.

LES OGSÅ: Sauebonde fant lam drept av gaupe

Han mener viljen til å gjøre noe med problemet er fraværende.

– Forvaltningen har mange arbeidsplasser på samvittigheten, sier han. Han nevner 80 sauebønder som var tvunget til å avslutte i nabokommunen Lierne.

– Hadde det vært en så stor bedrift som hadde gått dukken, hadde det blitt et ramaskrik, mener han.- Sjonglerer med tallHan er nådeløs overfor rovdyrforvaltningen.– De har tatt feil på anslagene for både gaue og bjørn, og jerven er helt ute av kontroll.– De har bommet?– Nei, de sjonglerer med tallene helt bevisst. De forer politikerne med feilaktige tall, og politikerne vedtar dermed en politikk som er tuftet på feil premisser. Forvaltningen og forskerne snakker ikke med oss som ferdes i skogen og som opplever den eksplosive økningen i rovdyrstammen. For byråkratene er dette en lek – for oss er det blodig alvor, sier Anders Eide.LES OGSÅ: Avviser triksing med tallTradisjonsrik næring

Han forsvarer sauenæringen med hud og hår. Han tok over gården for seks år siden, er småbarnsfar og har et genuint ønske om å drive med sau også i fremtiden.– Det er flere hundre års tradisjon med sauedrift her i landet. Det er like mye kultur og miljøvern som noe annet. Rovdyrene er ikke truet. Dagens rovdyrpolitikk er en luksus som bare et samfunn som Norge kan unne seg. Sauenæringa har en like stor verdi som de fire rovdyrene som tar veldig stor plass i Norge akkurat nå, mener Anders Eide. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

  Foto: Richard Sagen

På forsiden nå