Tok hai på isfiske

Trondheimsstudent fanget Norges største pigghå under isfiske i Nord-Trøndelag.

Saken oppdateres.

Søndag 10. januar var Irvin Kilde på isfiske på Lygninfjorden i Nord-Trøndelag sammen med venner. Mastergradsstudenten ved NTNU, opprinnelig fra Tønsberg, sier til adressa.no at han håpet blant annet å få piggskate på kroken.

Men det var ikke bare piggskatene som bet villig denne dagen. Etter to til tre timer dro Kilde en 123 centimeter lang pigghå på 9,9 kilo, opp av isen. Ifølge Kilde er dette norgesrekord.

- Den forrige rekorden var på 9,4 kilo, så dette er etter hva jeg kan forstå den største pigghåen fanget i Norge, sier Kilde.

Lygninfjorden spesiell

Pigghåen finnes langs hele norskekysten og lever på dyp ned til 400 meter. Kilde fanget sin rekordutgave i Lygninfjorden i Namdalseid, som er et kjent samlingssted for et stort antall fiskearter.

- I denne fjorden samles mange forskjellige arter som det er spesielt å oppleve på så grunt vann. Her kan man for eksempel finne spisskate på 20 til 50 meters dybde. Denne fisken lever normalt på 300 meters dyp. Det er ingen som med sikkerhet kan si hvorfor det er slik, sier Kilde.

Måtte jobbe

Kilde måtte jobbe en stund for å få haien opp av hullet etter at den bet på kroken.

- Pigghåen er veldig sprek og gjør mye ut av seg. Jeg fikk den på kroken på 40 meters dyp og brukte vel et kvarter på å få den opp på isen.

God fangst

Det ble en dag preget av god fangst for Kilde og vennene hans på Lygninfjorden. I alt hentet de opp åtte piggskater og åtte pigghåer. Alle fiskene ble sluppet ut igjen.

- Vi har god erfaring med å slippe disse artene ut igjen etter at de er fanget. Jeg har opplevd å fange den samme fisken flere ganger. Pigghåen står på rødlista over truede arter mens piggskaten er sårbar for overbeskatning. For å skåne fisken bruker vi sirkelkroker som alltid fester seg ytterst i leppene på fisken, samt en avkrokingsmatte som beskytter fiskens slimlag.

Svømmer med haier

Det er ikke første gang Kilde opplever nærkontakt med hai. Flere somre har han fanget håkjerringer i Trondheimsfjorden. I tillegg har han startet nettstedet Fiskipedia sammen med medstudent Arve Lynghammer. Nettleksikonet har som mål å samle og beskrive alle norske fiskearter, både i saltvann og ferskvann.

 
 
På forsiden nå