«Som en fantastisk vinterdag hjemme i Snåsafjella»

Trønderdelegasjonen fra Norsk Navigasjon med Børge Ousland i spissen har landet i Antarktis.

På plass i Antarktis. Trønderdelegasjonen består av (fra venstre) Erik Oksvold (41) fra Steinkjer, Jan Ivar Sandnes (40) fra Snåsa, Anders Klungervik Berdal (28) fra Orkdal, Peter Asle Mona (50) fra Snåsa, Lars Olav Gravbrøt (39) fra Snåsa og Thomas Gundersen (33) fra Trondheim.  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

Les også: Trøndere på vei til Sydpolen

Etter en fire timer lang flytur fra Punta Arenas i Chile har polfarerne landet på Union Glacier i Antarktis. I bloggen «Southpole 2011 - reach your goals» skriver snåsningen Jan Ivar Sandnes og co. at temperaturen er 15 minusgrader og vindstille:

«Som en fantastisk vinterdag hjemme i Snåsafjella».

Flotte fjell

De beskriver ankomststedet på Antarktis som en velorganisert camp med flystripe midt i isødet, omgitt av flotte fjell og fint terreng.

«Det er en storslagen natur. At dette kontinentet fristet og fortsatt frister eventyrere og oppdagere er lett forståelig».

Søvnproblemer

Når er det morgen og når er det kveld? Solen står høyt på himmelen hele døgnet og i bloggen gjør polfarerne et poeng i at i nordboeres øyne går den feil vei.

«Solen er intens, farlig intens og når den står mot teltduken er det godt og varmt i teltet selv om det er minus 15 ute. Lars Olav, Jan Ivar og Peter Asle sto opp tidlig i dag. Sannheten er vel heller at de aldri fikk sove. Spent, begeistret og med alt dette lyset ville ikke kroppen hvile. ...Snart frister kaffen. Frokost klokken 0800», skriver de i bloggen.

Delegasjonen i regi av trønderfirmaet Norsk Navigasjon guides av Børge Ousland og verdalingen Bengt Egil Rotmo på veien mot polpunktet. Nå venter en to timer lang flytur inn til platået, hvor de starter skituren mot Sydpolen.

«Blir det ikke i dag så tar vi nok en skitur i finværet».

Norsk invasjon

Det er flere norske grupper som er på vei til Sydpolen. Levangerjenta Gøril Aas Hustad, kjent fra TV-Norges «71. grader nord» deltar i en av gruppene.

Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim er deltakere i en annen gruppe som skal følge Roald Amundsens fotspor. Planen er at alle de norske polfarerne skal avslutte med å gå sammen til polpunktet 14. desember.

adressa.no fikk søndag formiddag ikke kontakt med Norsk Navigasjon sin satelittelefon.

Les også: Hadde med for mye klær til Sydpolen

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

Trønderne har nå landet på Union Glacier, der de endelig fikk isen under beina. Nå venter flytur inn til platået og skitur på 110- 150 kilomoeter inn til polpunktet. 

Trønderne har nå landet på Union Glacier, der de endelig fikk isen under beina. Nå venter flytur inn til platået og skitur på 110- 150 kilomoeter inn til polpunktet. 

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

 
På forsiden nå