- Vi krysser fingrene for at det skal gå bra

Lederen i selskapet som er arbeidsgiver for én av de skadde, reiste til Verdal onsdag kveld.

Tre personer ble skadd etter at de falt ned fra en kran på Kværner Verdal.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Bare minutter etter at to menn og en kvinne falt 35 meter ned fra en kran på Kværner Verdal, ble Bjørn Harald Celius varslet om ulykken. Celius ble i januar tilsatt som ny toppleder i Bis Industries, som er arbeidsgiver til kvinnen som onsdag kveld ble behandlet for de meget alvorlige skadene hun pådro seg i ulykken.

- Det er den aller verste beskjeden en leder kan få. Jeg kjente det gjennom hele kroppen, sier han til adressa.no.- Som en familie

De tre var høyt oppe i lufta for å foreta en inspeksjon da kurven de befant seg i, falt ned. Onsdag kveld jobbet både politi, Kværner Verdals eget industrivern og arbeidstilsynet på stedet.

Bis Industries har rundt 60 arbeidere i Verdal. Alle ble samlet for å snakke om den alvorlige hendelsen som rammet arbeidsplassen. I løpet av kvelden reiste både Celius og andre i ledelsen av selskapet opp til Trondheim for så å ta seg til Verdal. Planen er å treffe de ansatte i morgen tidlig.

- Alle er rystet. Dette påvirker alle og det er slik at mange fort tenker at de kunne vært i kvinnens sted.

Sikkerheten er ifølge Celius svært høyt prioritert i selskapet. Bis har ikke opplevd ulykker av lignende alvorlighetsgrad de siste fem årene.

- De siste fire årene har vi ikke hatt en eneste fraværsskade, sier han.

Hovedtillitsvalgt Roger Morten Berg-Hansen befant seg i går kveld i Trondheim i forbindelse med fagforeningsarbeid. Han har møtt kvinnen ved flere anledninger og reagerer sterkt på nyhetene om fallulykken i Verdal.

- «Best sammen» er mottoet i selskapet. Vi er en familie og uansett hvem som blir rammet i familien så er det veldig tragisk. Vi krysser fingrene for at det skal gå bra med henne, og de andre som er rammet.

I tillegg til kvinnen behandles en norsk og en rumensk mann ved St. Olavs Hospital i Trondheim for alvorlige skader. Tilstanden ble onsdag kveld betegnet som stabil for alle tre, etter at kvinnen opprinnelig var ustabil da hun ankom sykehuset.

Politiet avsluttet undersøkelsene på åstedet i 19-tiden onsdag, men etterforskningen blir gjenopptatt torsdag morgen. Årsaken til fallulykken er foreløpig ikke kjent.

- Vi er i den situasjonen at alle spør om hvordan i alle dager noe slikt kunne skje, sier hovedtillitsvalgt Berg-Hansen.

- Krana knakk

Arbeidstilsynet har i løpet av kvelden foretatt en foreløpig åstedsgranskning på Kværner Verdal.

– Det er en alvorlig ulykke og mange er sterkt berørt, sier regiondirektør Stig Magnar Løvås til adressa.no.

Ifølge tilsynets skjedde ulykken da de tre i kurven skulle ta bilder av og kontrollere malingsarbeid i rundt 35 meters høyde. Da knakk krana.

- Den øvre delen av krana har knekt slik at kurven falt ned. Vi har funnet fysiske skader på flere av delene, men vi vet ikke hvorfor disse har oppstått, sier Løvås.

Undersøkelsene på stedet fortsetter i morgen. Så langt kan tilsynet utelukke at kurven løsnet fra krana. Den skal ha vært forsvarlig festet.

Hva er det som har fått krana til å knekke?

- Det vil videre granskning avdekke. Vi vet ikke skaderekkefølgen her, dermed er det for tidlig å kommentere eventuelle ansvarsforhold.

Var det for mange personer i kurven?

- Det er ingen grunn til å tro at det var for mange oppe i krana, sier Løvås.

Ifølge kommunikasjonsdirektør ved Kværner Verdal, Tove Strand Trana, er den ødelagte krana innleid fra selskapet Nordic Crane. Anlegget har flere kraner fra det samme selskapet.

Arbeidstilsynet har i løpet av onsdag konkludert med at det ikke er grunn til å ta noen av disse ut av drift.

Daglig leder i Nordic Crane Groups avdeling i Trondheim ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg er kjent med det som har skjedd, men vil ikke si noe om det. Dette må Kværner svare på, sier han til adressa.no.

Kommunikasjonsdirektør Strand Trana henviser til Arbeidstilsynets rapport.

 
 
 
    
      (Foto: RUNE PETTER NÆSS / ADRESSEAVISEN GRAFIKK)

  Foto: RUNE PETTER NÆSS / ADRESSEAVISEN GRAFIKK

 
    
      (Foto: BIS )

  Foto: BIS

 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

  Foto: Leif Arne Holme

 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

  Foto: Leif Arne Holme

På forsiden nå