På grunn av værforholdene, ble det bare tre effektive jaktdager på bjørnen som har herjet i saueflokken på Gudfjelløya. I dag gikk fristen for fellingstillatelsen ut, uten at bjørnen er felt.

- Det er høyst usikkert om bjørnen fortsatt er på øya, eller om han har svømt tilbake til fastlandet. Det er funnet ekskrementer av bjørn på fastlandet, sier jaktleder Martin Haugen fra Lierne.

Funnet tyder på at det er en kjøttetende bjørn, ettersom ekskrementene er grå. Ifølge Haugen spiser bjørnen helst blåbær på denne tida.

- Blåbær farger ekskrementene blå, så det kan indikere at dette er bjørnen fra Gudfjelløya, men vi vet ikke sikkert.

Haugen har hatt et lag på 13-14 mann og inntil fem hunder til rådighet under bjørnejakta, men fant ingen ferske spor av bjørn på Gudfjelløya. Og de hverken hørte eller så noe til sau i terrenget rundt om på øya.

- Det betyr dessverre at halvparten av saueflokken kan være tatt av bjørn, sier Haugen.

Bjørnen fråtser i mat

Totalt er det funnet 24 dyrekadavre, de fleste av storsau.

Årsaken til at bjørnen har gjort et så stort innhogg i sauflokken til Terje Lundquist er logisk. Som alle andre levende vesen, spiser han det som smaker best.

- Enkelte bjørner foretrekker å spise jurene og brystfettet, og lar resten ligge. Og den kan ta flere dyr i løpet av én dag, sier jaktlederen.

Siden 1980 er det skutt til sammen 20 bjørner i Lierne. Haugen har vært med på å felle halvparten av dem.

- Tidligere hadde vi betinget fellingstillatelse, det vil si at kommunen avgjør når en bjørn er et skadedyr som må felles, men ettersom Røyrvik og Lierne er definert som oppvekstområde for bjørn er politikken endret.

Gårdbrukerne har gitt opp, og mens det på 80-tallet beitet 9000 sauer i Lierne/Røyrvik, er det nå ca 1500 igjen. Tre av dem har sauer som beiter ned mot Tunnsjøen, to av dem er på fastlandet og har elektronisk gjerde, den tredje ligger altså på Gudfjelløya.

Denne utviklingen er nok årsak til at bjørnen svømmer de 600 meterne ut til øya for å finne mat.

Kan bli ny jakt

Enn så lenge må både gårdbrukerne på øya og jaktlaget avvente situasjonen.

- Vi går ut ifra at sauene ute i skogen er tatt av bjørn. Det betyr at vi har igjen de 90 dyrene som nå beiter på innmark. Dersom bjørnen tar seg inn der, har vi avtale om at jaktlaget kan ta opp bjørnejakta uten at vi må søke om ny fellingstillatelse, sier Arild Lundquist som sammen med broren Terje bor på den eneste gården på øya.

- Han er en luring

Lundquist mener at dersom de hadde fått fellingstillatelsen første gang de varslet om bjørn, så kunne kanskje tapet av dyr blitt begrenset.

- De skulle reagert kjappere hos fylkesmannen, men samtidig er det ikke godt å si for utfallet. Bjørnen er en luring, og i terrenget ute på øya har han mange fine gjemmesteder.

Lundquist sier at planen er å få tatt denne bjørnen, og så vurdere saueholdet på nytt neste år.

Bjørnen er en god svømmer, og får lett tak i sauene på Gudfjelløya. Foto: Foto: Arild Lundquist Grafikk: Marit Bardal