Teaterhær må politisjekkes

PST har beordret full sikkerhetkontroll av samtlige i kongshæren på Stiklestad i forbindelse med kongebesøket 30. juli.

Saken oppdateres.

Politiets sikkerhetsmareritt er knyttet til den store folkemengden på Stiklestad og de mange aktørene med stikk- og huggvåpen som befinner seg på området under kongebesøket. Blant dem er ca. 100 hærmenn, bevæpnet med sverd, spyd og økser. Den langhårede og skjeggete kongshæren skal danne et espalier for kongeparet, når de ankommer Stiklestad-amfiet med bil, like før klokken 12.00, lørdag 30. juli.

– Politiet har kontrollert oss hver og en. De har full kontroll. Vi måtte levere lister med navnene, sier hærfører Livard Eklo.

Han er leder for Norsk hærmannsforbund og de 109 amatørskuespillerne som utgjør hæren under årets spel. 35 av disse er nye i år, men i gjennomsnitt har hærmennene fire års fartstid.

Bekrefter kontrollen

Leder for PST i Nord-Trøndelag, Hans G. Kvernland, bekrefter at de har full oversikt over hærmennene i kongshæren på Stiklestad. Han synes likevel ikke det er riktig å bruke ordet «sikkerhetssjekk».

– Jeg kan si at vi vet hvem som er med, og hvem som er der, sier han. Utover det vil han ikke kommentere kontrollen.

Kvernland understreker at hendelsene i London ikke har ført til strengere sikkerhetskrav under kongebesøket. Sikkerhetsnivået her i landet er på samme nivå som før bombeeksplosjonene 7. juli. Men utover det er han sparsom med kommentarene.

– Vi kommenterer ikke sikkerhetsopplegget under kongebesøket. Alt jeg kan si er at sikkerheten på Stiklestad er ivaretatt på beste måte. Det har den vært i alle år, sier han.

Sist gang kongeparet besøkte senteret var under åpningen i 1992. I 2000 var kronprins Haakon gjest, men en eller flere vip-er gjester hvert eneste år forestillingene og Stiklestad under olsokdagene.

Garanterer god mottagelse

Stiklestad-direktør Turid Hofstad ønsket i går ikke å si noe om sikkerhetsopplegget under kongeparets besøk på Stiklestad. Hun understreker at kultursenteret er beæret over å få kongelig besøk.

– Jeg kan garantere at kongen kommer til å få en mye bedre mottagelse enn det kongen fikk her i 1030, sier Hofstad.

Senteret har forberedt årets kongebesøk og folkefesten under Nasjonaljubileet i et drøyt år. På programmet står i tillegg en lunsj for de kongelige, en omvisning på Inger Sitters kunstutstilling og kveldens spel-forestilling. Etter forestillingen skal kongeparet blant annet hilse på noen av aktørene. En av dem er hærfører Eklo.

– Det gleder jeg meg virkelig til. Og det jeg kan si er at kongen skal føle seg helt trygg. Vi skal nok passe på, sier Eklo.

Det eneste krav til soldatene i kongshærene, er at de er villige til å gjøre en jobb på scenen, og at de har de riktige holdningene for å gjøre det. Og det er slett ikke forsvarets budsjettsprekk som har ført til at kongshæren i år er mindre enn i fjor. Snarere rekrutteringsproblemer. Da regissøren fjernet utburd-scenen forsvant nemlig også brorparten av fedrene til barna fra hæren.

 
På forsiden nå