Åpner hjem for gatebarn

Erlend Johannesen (22) åpner eget barnehjem på Filippinene.

Saken oppdateres.

I dag drar han til Filippinene, sammen med frivillige i sin egen organisasjon: Street Light.

– Street Light skal være der for gatebarna, barna skal få mat og ei seng. De skal få spille basketball, sier Erlend Johannsen.

Kun 22 år, men leder av sin egen organisasjon; Street Light. I dag drar Street Light til Filippinene for å pusse opp et leid hus, som i løpet av året er barnehjem.

Adresseavisen skrev om Erlends bankende hjerte for gatebarna forrige nyttårsaften. Da hadde Erlend nettopp kommet hjem fra Filippinene, veldig bestemt på å åpne eget barnehjem for gatebarn i byen Tablocan. Erlend hadde jobbet sju måneder i et annet barnehjem, men skjønte det var gatebarna han ville hjelpe. Også de måtte få sitt eget hjem.

Et stort halvår etter har Erlend alt på plass: Hus er skaffet, frivillige er på plass både i Norge og i Filippinene og pengegavene såpass mange at Street Light har økonomi til å starte barnehjemmet.

Behøver frivillige

– Huset er midt i slummen. For det er i slummen gatebarna er, og vi vil være der de er. Åtte lokale er allerede ansatt, og disse er i gang med å pusse opp huset. Denne uka drar også en gjeng fra Trøndelag til Tablocan, og da skal vi få malt huset. Samtidig som vi allerede fra nå av vil være der for barna, de skal få mat, klær og en mer meningsfull hverdag, sier Erlend.

Street Light er todelt, én del av organisasjonen er i Filippinene, den andre i Norge. De som er i Filippinene skal drive barnehjemmet. Flesteparten av disse er lokale, siden målet til Erlend er at barnehjemmet en dag er lokaldrevet. Street Light i Norge skal drive markedsføring og skaffe nødvendige penger. Hjemmefra vil det også bli sendt frivillige – slik at de kan gjøre en innsats.

– Vi vil engasjere unge mennesker. Vi vil gi ungdom mulighet til å komme til Filippinene, og selv oppleve gatebarna og fattigdommen. Det vil gjøre noe med dem. Det er en vinn-vinn-situasjon; ungdommene får en vekker og vi får en håndsrekning. I Street Light kan alle brukes til noe, vi behøver både takleggere og sykepleiere, sier Erlend.

Utakknemlig jobb

En av dem som blir med allerede nå, er Kirsten Ludvigsen fra Stjørdal. Hun møtte Erlend da de begge jobbet på et annet barnehjem på Filippinene i fjor.

– Da Erlend spurte om jeg ville bli med tilbake, var det lett å si ja. Han er ung, men det har ikke noe å si, for han er unik. Det skjedde noe med Erlend da han kom til Filippinene, han eksploderte. Et barnehjem for gatebarn er hans store livskall. Og dette er noe alle vi i Street Light vil, vi har en drivkraft som gjør at det skal gå, uansett, sier Kirsten.

Det er en tøff hverdag som møter nordmenn-ene som reiser til Filippinene.

– Gatebarna er bare 14–15 år, men har allerede et hardt skall utenpå. De må rehabiliteres, men det er ikke sikkert de skjønner det. Men de må ville det selv, dersom de skal kunne motta hjelp. Å vinne tilliten deres blir svært viktig, men vanskelig. Det blir en utakknemlig jobb. De er alle klare til å dolke oss i ryggen, selv om det er vi som gir dem mat og tak over hodet. Vår viktigste oppgave i begynnelsen er å være der for dem, få dem til å skjønne at vi vil dem godt, sier Erlend.

 
 
 
På forsiden nå