Osmans dom rettskraftig

Dødsdommen mot Osman Omar Osman er rettskraftig, etter at øverste rettsinstans har godkjent dommen.

Saken oppdateres.

Det bekrefter Irak-medarbeider Martin Yttervik i Utenriksdepartementet.

- Vår tilbakemelding fra irakiske domsmyndigheter er at dødsdommen er rettskraftig, etter at et dommerpanel har gått igjennom dommen og godkjent den, sier Yttervik. Han ble kjent med avgjørelsen mandag.

10. mars i fjor ble Osman og hans to medtiltalte dømt til døden ved hengning for drapet på namsoskvinnen Marita Strøm - kvinnen Osman har tre barn sammen med. Drapet fant sted natt til 4. september 2004 i en bakgate i Suleimaniya, mens familien på fem var på ferie i Nord-Irak. Namsoskvinnen ble skutt og drept i familiens Mercedes. I samme bil satt Osman og deres to eldste barn.

Lovet livsvarig

I oktober i fjor da ankesaken etter første rettsbehandling ble avholdt, opprettholdt straffedomstolen i Suleimaniya dødsdommen mot de tre tiltalte. Men de tre ble ilagt en tilleggsstraff på ti år for drapsforsøk på den eldste datteren til Osman og Marita Strøm. Jenta (5) ble lettere skadd av et streifskudd da moren ble drept. Ifølge pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD, har Norge tidligere fått forsikringer om at dødsdommen mot Osman ikke skal fullbyrdes.

- Vi har tatt dette opp med irakiske regionale myndigheter tidligere, og har fått forsikringer om at dødsdommen ikke vil bli fullbyrdet. Men vi følger saken fortløpende, sier Anne Lene Dale Sandsten. Rettspraksis i Nord-Irak de siste årene tilsier at dødsdommer blir omgjort til livsfarlig fengsel.

UDI avventer

Utlendingsdirektoratet (UDI) har forhåndsvarslet at de vil tilbakekalle Osman Omar Osmans norske statsborgerskap. Saken ble lagt i bero i påvente av rettskraftig avgjørelse i Nord-Irak. Prosessen om tilbakekalling ble startet ut ifra opplysninger fra drapsetterforskningen og straffesaken i Nord-Irak, opplysninger som tilsa at Osman hadde fått sitt statsborgerskap under falskt navn. Assisterende avdelingsdirektør Morten Hansen i UDI sier status i saken er uendret.

- Vi må først få se innholdet av dommen fra Nord-Irak, før vi kan si noe om hvorledes dette vil virke inn på UDIs saksbehandling, sier Hansen. Osmans norske advokat, Tore Høyer, sier til Adresseavisen at en tilbakekallelse av statsborgerskapet høyst sannsynlig vil bli anket.

 
På forsiden nå