12 meter høye «Broken Chair» ble laget av kunstneren Daniel Berset i 1997. Stolen symboliserer kampen mot landminer og klasebomber. Foto: Scanpix

Stolen er allerede satt i produksjon, og skal ifølge Steinkjer-avisa.no, være på plass til Steinkjermartnan åpner. Ved siden av stolen er det planlagt en liten krakk, slik at storfamiliene skal kunne klatre opp i det som trolig blir en av verdens høyeste stoler.

Stol i Washington

Iniativet til å bygge stolen kommer fra Asbjørn Mathisen i Oftenåsens Venner.

Oftenåsen er en populær tursti som går opp til den høyeste åsen over Steinkjer - Oftenåsen.

Mathisen fikk ideen til stolen etter et besøk hos sønnen i Washington. Der så han en amerikansk hagestol som var 3, 60 meter høy. Mathisen legger på noen cm ekstra, og håper at stolen i Steinkjer slår alle rekorder, og blir en attraksjon. Ikke minst vil han at den skal være en anerkjennelse til to ildsjeler som har lagt ned uttallige dugnadstimer på Oftenåsen. Ferdig bygget vil den veie 2.5 tonn.

Hedrer ildsjeler

– I flere år har jeg tenkt på at det burde være ett eller annet kunstverk her. Da jeg så denne stolen, tenkte jeg at dét kunne være kunsten. Samtidig hedrer vi Svein Olav Bruun og Jostein Sand. Uten deres tilrettelegging hadde ikke Oftenåsen fått samme status som den har i dag, sier Mathisen til steinkjer-avisa.no.

Ildsjelene er begeistret over stolen, og tror det blir fint å få på plass et slikt klatrestativ for barna. Men at navnene deres skal graveres inn på stolen, er de ikke helt sikre på.

Spleiselag

- Kan det være nødvendig, da, sier Bruun og Sand.

Stolen kommer til å koste mellom 40 000 og 50 000 kroner, og finansieres av Dnb, Sparebanken, Snekkeriet Verdal, Norsk Limtre, InnTre og Byggmakker.

Verdenskjent symbol

Å bruke stol som kunstverk er ikke nytt.

«Broken Chair» ble laget av kunstneren Daniel Berset på bestilling fra NGO Hanicap International. Stolen er 12 meter høy, og laget for å minnes ofrene for landminer og for å minne alle besøkende om at de må påvirke sine regjeringer for å få forbud mot landminer og klasebomber. For å illustrere denne kampen står«Broken Chair» på tre ben, det fjerde er revet av.

«Broken Chair» ble laget i 1997 og har gått verden rundt. I dag står kunstverket utenfor FNs hovedkvarter i Geneve, Sveits.