De syv palestinske søstrene fra Namsos levde nesten ni år i Nord-Trøndelag før de i sommer ble tvangsreturnert til Jordan. De to yngste døtrene er født og oppvokst i Namsos.

Tidligere har støttegruppa sagt at de vil vente på utfallet av rettsaken til den jordanske familien til Neda (12) fra Sandnes som kommer opp i Oslo tingrett 29. oktober. Familien ble sendt hjem etter ti år i Norge.

Starter prosessen

– Nå vil vi likevel starte prosessen, og vi har sagt at advokaten kan lage en avtale med familien. Så vil vi forsøke å samle inn nok penger til en rettssak. Vi kan ikke sitte på gjerdet og vente. Neda-saken kan bli anket, og vi mener det haster med å komme i gang, sier Jørgen Hoffmann i støttegruppa.

Se videoreportasje: Slik lever de syv søstrene nå

De har fått god hjelp av støttegruppa til Neda, som allerede har samlet inn penger til hennes rettssak.

– Vi har formalisert arbeidet vårt og gjort oss til en organisasjon som kan samle inn penger. Det er snakk om i alle fall 100 000 kroner, og det kan bli en utfordring. Vi er også realistiske når det gjelder selve saken. Det kan bli vanskelig å vinne frem, men vi ser ingen andre alternativer nå. Saken duger ikke uprøvd, sier Hoffmann.

Støttegruppas hovedmål å skaffe nok penger til en rettssak og å skape forståelse for at de syv søstrene må få vende tilbake til Norge.

– Vi går bredt ut og bruker det kontaktnettet vi har her i Namsos av folk som kjenner familien. Vi har inntrykk av at også folk utenfor byen er oppmerksomme på saken, sier Hoffmann.

I tillegg til pengeinnsamling, prøver støttegruppa å arrangere en støttekonsert.

Ønsker konkret vurdering

I en rettssak håper støttegruppa å få en ordentlig vurdering av jentenes sak opp mot norsk lov og FNs barnekonvensjon.

– Vi forventer at man går inn i saken mer enn det som er gjort til nå, og vurderer konkret hva de taper på å bli sendt tilbake og hvor godt integrert de er her, sier Hoffmann.

Adresseavisen reiste tidligere i sommer til Jordan for å se hvordan søstrene lever.

– Hvis jeg hadde vært her hele livet, så hadde jeg jo ikke visst om noe annet. Men nå føler jeg at livet mitt er ødelagt fordi jeg har sett det livet som er i Norge, fortalte Israe (13) da.

Nora (5) og Sara (8) hadde aldri reist lengre enn til Steinkjer og Trondheim før de ble tvangsreturnert. Nora spør fremdeles om når hun skal tilbake til Barnas Hus barnehage i Namsos. Bayan (10) kunne ønske det hele bare var en drøm.

Håp for andre asylbarn

De borgerlige partiene som nå sitter sammen for regjeringssonderinger, har sagt at det kan bli aktuelt med et amnesti for de lengeværende asylbarna som bor i Norge. I dag advarte justisminister Grete Faremo sterkt mot dette.

Hva som eventuelt vil skje med de lengeværende barna som nylig er sendt ut av landet, er uklart. Før valget sa imidlertid partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) at det kan bli aktuelt å forsøke å hente tilbake Nedas familie. Saken til Neda har mange likhetstrekk med de syv søstres sak. Også de ble returnert til Jordan i sommer etter å ha oppholdt seg i Norge i ti år. Også i Neda-saken løy faren om sin identitet. Jon Gunnes (V) har sagt at han mener også Namsos-saken bør vurderes dersom de kommer i regjering.

– Man må forsøke å få dem tilbake så fort som mulig. Deres tilhørighet til Norge er helt klar. Norge har opptrådt veldig inhumant overfor denne søstergruppen, sa Gunnes før valget.

Utlendingsmyndighetene mener de syv søstrene ikke oppfyller vilkårene for asyl. Selv om barns beste skal veie tungt, mener de andre innvandringspolitiske hensyn veier tyngre i denne saken. De peker særlig på at faren løy om sin identitet og at familien har oppholdt seg lenge ulovlig i Norge.

Jentene i gata der de bor nå, i byen Irbid noen mil fra grensen mot Syria. Foto: Richard Sagen