Mødre betaler drømmekonfirmasjon

Konfirmasjon har blitt en kostbar festdag. Men ifølge ekspertene er det ikke ungdommene selv som er kravstore. Det er mødrene som så gjerne betaler for å få den beste festen.

Saken oppdateres.

– En gjennomsnittlig konfirmasjon i dag koster rundt 50 000 kroner. Og pengene sitter løst. Men min erfaring er at konfirmantene selv ikke bryr seg så mye om selve festen, de vil bare ha gavene, sier Helle Dullum.

For to år siden ble hun landets første, og så langt eneste, proffe konfirmasjonsplanlegger. Dullum selger en egen konfirmasjonsplanlegger, og hun har egen konfirmasjonsbutikk på nettstedet konfirmasjonsweb.no. Nå planlegger hun også egne temakvelder, hvor hun reiser rundt og forteller om hvordan du kan lage den perfekte konfirmasjonsfesten. For konfirmasjon har blitt big business, og målgruppen er mødrene.

Tatt fullstendig av

– Det er utvilsomt mødrene som er mest opptatt av å samle familie og slekt til stor konfirmasjonsfest. De vil gjøre stas på ungdommen sin, og bruker gjerne penger. Det er noe med morsinstinktet, mener Dullum.

– Jeg har jobbet en stund som bryllupsplanlegger. Men jeg hadde ikke drømt om at det også skulle bli like mye å gjøre som konfirmasjonsplanlegger. Det er en stund siden vi så amerikanske tendenser ved norske bryllup, men nå har det også kommet til konfirmasjonsfestene. Det har tatt fullstendig av. Foreldre bestiller invitasjoner, bordkort, taler og sanger, de vil ha en rød tråd gjennom festen, sier Dullum, som lever godt av andres fester.

I april hadde konfimasjonsweb.no 50 000 unike brukere.

– Bare på de to årene jeg har holdt på har det blitt mye mer å gjøre. Det er tydelig at folk har mye penger mellom hendene, og med de pengene kan de sette bort festplanleggingen, sier Dullum.

Egne nett-ønskelister

Mødrene lager fest, mens ungdommen lager ønskelister. Til nå har det vært forbeholdt brudepar å ha egne ønskelister tilgjengelig på internett, men nå kan tanter og onkler søke opp sin konfirmant på konfirmasjonsweb.no, og se hva som forventes på gavebordet. Så langt har rundt 160 konfirmanter lagt inn ønskene sine. Ønskelisten viser at penger utvilsomt er noe alle blir glade for, men også moped, bærbar pc, smykker og Ipod vil falle i smak hos flesteparten.

– Kritikerne vil si at du, blant annet med å legge ut egne ønskelister, bidrar til å gjøre konfirmasjonen mer kommersiell enn nødvendig. Skjønner du kritikken?

– Nei. Jeg vil heller snu på det, og si at jeg gjør slektningene en tjeneste. For gave skal jo en konfirmant ha uansett, slik har det bare blitt. Og med ønskelister på nettet får de faktisk det de ønsker seg, sier Dullum.

– Skal være lønnsomt

I Stjørdal begynner årets konfirmasjoner til helga, og kateket Håvard Vigdenes har allerede planlagt å snakke om alle pengene som følger med dagen.

– Ja, alle pengene og gavene blir ett tema, men samtidig vil jeg understreke at ungdommene ikke er så opptatt av materielle verdier som vi voksne ofte tror. Og om noen av de er det, så er det ikke deres skyld. Konfirmantene vokser opp i et samfunn hvor de lærer at alt skal være lønnsomt – også en konfirmasjon. Hele nasjonen velter seg i rikdom. Men ungdommene snakker like mye om riktig fordeling og solidaritet. Det er vel heller noen i foreldregenerasjonen som bør vurdere pengebruken sin, mener Vigdenes, og sikter til de store konfirmasjonsfestene som snart holdes.

 
 
På forsiden nå