Mandag formiddag ble travel for 110-sentralen i Nord-Trøndelag. I løpet av kort tid fikk de melding om to gressbranner. I Namdalseid var det mellom 100 og 200 mål med jorde som brant, mens på Frosta var det en mindre gressbrann. Brannvesenet slet i begge tilfellene med kraftig vind som førte til at gressbrannene spredde seg raskt.

Kastevind sprer brannen

- Det er veldig tørt i Nord-Trøndelag, og folk må ta til vettet nå. Jeg ville ikke holdt på med noe ild utendørs uten å ha stålkontroll med det jeg holder på med. Det er mye kastevind, og da mister man fort kontrollen, sier operasjonsleder Lars Letnes i Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Det skal nesten ingenting til før det tar fyr. I Steinkjer har det vel ikke vært nedbør på én måned, sier Letnes.

Han tror mange ikke tenker over brannfaren som finnes ute i marka, og innrømmer at dette er ikke årstiden som kjennetegnes av gressbranner.

- Det er ikke sikkert folk er bevisst på at det er tørt ute, med tanke på at det er januar. Det skal være pipebranner i januar, ikke gressbranner, fastslår han.

Kyststrøk er utsatt

Lørdag morgen rykket Trøndelag brann- og redningstjeneste ut til melding om en større gressbrann på Rye ved Byneset. Ti personer ble evakuert fra boligene sine i forbindelse med brannen.

Det ble meldt om åtte gressbranner i Trøndelag mellom fredag morgen og lørdag morgen.

Også i store deler av Sør-Trøndelag er det stor brannfare flere steder. Dette gjelder spesielt i kyststrøkene, på steder hvor det er tørt gress og lyng.

- Vi vil oppfordre alle til å være forsiktige med ild ved områder hvor det er lyng og gress. Så tørt som det er nå, kombinert med vind, kan ilden spre seg fort og bli vanskelig å slukke, sa vaktleder ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag, Stig Lunde i helga.

Varsler skogbrannfare

Meteorologisk institutt har en egen varslingstjeneste for å varsle skogbrannfare. I vinterhalvåret er denne indeksen stort sett på null, men for fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal meldes det nå om liten skogbrannfare.

For området Stjørdal meldes det om en fare på to, mens det i Midtre Gauldal og Selbu meldes om en fare på en eller to.

På Sunndalsøra er faren oppe i seks. Det er først når tallet passerer 70 at man snakker om meget stor skogbrannfare. I marka er det imidlertid lettere for flammene å få tak.

Flere småbranner

Men til tross for lav fare har det nå i helga vært meldt om flere små branner i Midt-Norge. Fredag kveld truet en gressbrann i Nærøy et bolighus. Der har senere noen tenåringer innrømmet at de startet brannen etter lighterlek. Noen timer senere ble det meldt om brann i noen dekk ved et bolighus i Rørvik. Der tyder etterforskningen på at en sigarettsneip er årsaken.

Ved sekstiden fredag oppsto en skogbrann i Nærøy som ble forårsaket av at en person satte fyr på noe papir.

Natt til lørdag rykket brannmannskaper på Frøya ut til Auen ved Svellingen der det ble meldt om en mindre gressbrann.

Deretter kom den allerede nevnte brannen på Byneset, før man klokken 15.24 rykket ut til en gressbrann på Hitra. Lørdag kveld ble også to mål med skog svidd av i Tingvoll på Nordmøre, ifølge Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Lørdag kveld kom det melding om nok en gressbrann i Nord-Trøndelag. Da hadde åpen ild i Markabygda i Skogn kommet ut av kontroll.

Brannvesenet rykket ut med store mannskaper for å få kontroll på brannen i terrenget ved Rye. Foto: Jonas Bjørkli
Slik så noe av området ved Rye på Byneset ut etter brannen lørdag morgen. Trærne begynte ikke å brenne, men flammene tok godt tak i marka. Hva som startet brannen er ikke kjent. Foto: Jonas Bjørkli
En stor del av jordet ved Hyttbakken Selbu tok fyr etter oppskyting av fyrverkeri natt til søndag forrige helg. Foto: Erling Skjervold