- 139 bygninger i fare for å brenne ned

Store deler av bebyggelsen i Hasvåg og Småværet i Flatanger er jevnet med jorden.

Se video fra brannens herjinger i Småværet. Video: adressa.no-tipser

Saken oppdateres.

- Vi regner med at bygningsmassen i Småværet og Hasvåg vil gå tapt. Her er det registrert 139 bygninger og 32 fastboende. Alle fastboende er gjort rede for, og det er også svært sannsynlig at det ikke er noen personer i fritidsboligene. Det kan godt hende at det er noen enkeltbygninger som ikke blir rammet, sier pressekontakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Klokken 13.20 melder imidlertid brannvesenet fra om at de har kontroll på flammene i Hasvåg. Minst 50 hus på halvøya Sørnesset skal ha berget fra flammene.

LES OGSÅ: Vi følger brannen live

Hun forteller at det er etablert ei brannsperre sør for Askfjellet for å hindre spredning innover i landet.

- Det er gode muligheter for å sikre at brannen ikke sprer seg, og akkurat nå er det ingenting som tyder på at noen flere steder vil bli rammet, sier hun.

Ukontrollert brann

Brannsjef Hans Petter Haukø forteller til Adressa.no at brannen har jevnet det meste med jorden i de to tettstedene Hasvåg og Småværet.

Politiet har tidligere opplyst at mellom 50 og 70 bygninger kan ha brent ned.

Klokken 11.20 brenner det fortsatt ukontrollert på halvøya.

Mellom 20 og 25 personer er evakuert, men ingen skal ha blitt skadd. Kraftig vind, med kast i oppimot 22 sekundmeter i sekundet, gjør slukningsarbeidet ekstremt vanskelig, og brannvesenet og politiet er redde for at deres mannskaper kan bli tatt av flammene om de beveger seg inn i området hvor det brenner som verst.

- Det blåser som bare juling, det er så mye røyk at det er vanskelig å se så mye, sier operasjonsleder Inge Jørstad til Adressa.no.

Kan ikke bruke helikopter

Et brannhelikopter fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge har allerede kommet til stedet og er i gang med slukningsarbeid. Den kraftige vinden gjør imidlertid at helikoptret ikke kan brukes til slukningsarbeid.

- Det er for sterk vind til å drive slukningsarbeid, helikopteret avventer at vinden løyer før de kan begynne slukningsarbeid. Men det kan ta av, så vi har gitt tilbakemelding om at det kan brukes som overvåkningsplattform så lenge det ikke kan brukes til slukningsarbeid, sier Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Politiets helikopter i Oslo var også rekvirert for å bistå i koordingeringsarbeidet, men står værfast i Oslo.

Både på bakken, i lufta og til vanns er det satt inn et massivt antall personell som skal bistå i slukningsarbeidet.

  • Brannmannskaper fra Namsos, Verran, Namdalseid, Steinkjer og Nord-Statland
  • To til tre lag fra Sivilforsvaret.
  • Redningsskøyta «Harald V».
  • Skogbrannhelikopteret fra Hovedredningssentralen.

- I tillegg er ytterligere to helikoptre fra Forsvaret på vei fra Rygge. De lettet klokken ni, og flyturen vil ta mellom 2,5 og 3 timer, sier Ole Marius Haugen ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag til adressa.no

Opprettet hovedkvarter

Det er opprettet et hovedkvarter for politi, sivilforsvar og ambulanse i et bolighus noen km fra Husvåg, og veien er sperret av her. 

Nærmere kommer ingen halvøya som står i brann, ifølge  adressa nos reporter på stedet klokken 11.35.
- Man ser brannen veldig tydelig fra  hovedkvartere. Nedenfor huset står også skogbran- helikopteret på bakken, og det ryker godt  og brenner godt fra fjellsiden, sier reporter Jonas Bjørkli.


- Hele fjellpartiet i brann

Ole Martin Dahle fra Flatanger har dratt til et sted hvor han har utsikt til brannen.

- Da jeg hørte om brannen kjørte jeg ut til Kvaløysæter for å få oversiktsbilder. Jeg ville ikke kjøre utover de smale veiene til Hasvåg på grunn av utrykningen. Det var veldig trist å se. Hele fjellpartiet sto i brann, sier Ole Martin Dahle, hobbyfotograf fra Flatanger.

Over 20 evakuert

Det bor i overkant av 20 personer på halvøya i Namdalen. Alle har ifølge politiet kommet seg helskinnet ut.

Beboerne har tilbragt natten på Drageid leirskole, men flere av dem har i løpet av morgentimene dratt til slektninger, eller blitt innkvartert på Zansibar Inn, et overnattingssted i Flatanger.

En av beboerne på stedet forteller at hun har tilbragt natten på Drageid sammen med rundt 25 andre.

- Jeg har ikke sovet i natt, men bare fulgt med på nyhetene. Vi ble evakuert rundt klokken 23 i går kveld. Da så vi lyset av flammene mot himmelen og kjente røyklukta. Vi rakk ikke å redde mye, men jeg fikk med meg medisinen til mannen min, bunaden til meg og datteren min, søljene, sølvtøyet og smykkene våre. Vi har ett skift med klær. Alt annet er nok dessverre tapt, sier Ella Fossvik til adressa.no.

Kraftig vind

Brannvesenet fikk melding om det som opprinnelig var en lyngbrann klokken 22.18 mandag kveld. Brannen startet i området Uran på Sørnesset i Flatanger. Brannen har siden spredd seg til Hasvåg, Hårstad og Småværet lenger ut på halvøya.

I tillegg til faste boliger er flere av de mellom 50 og 70 bygningene fritidsboliger, småbruk og bygninger brukt til reiseliv på halvøya. Ordfører Olav Jørgen Bjørkås forteller om ekstremt vanskelige slukkingsforhold. Blant annet har kraftig vind gjort at brannen har spredt seg i stort tempo.

- Det blåser stiv kuling nå, og det har ikke regnet før jul, sier Bjørkås.

- Det er voldsomt til røyk og varme, men en patrulje klarte å komme seg frem mot bebyggelsen og se at det brant i bebyggelsen, opplyste Bjørkås til adressa.no tidligere tirsag morgen.

Ordføreren beskriver situasjonen som dramatisk og uoversiktlig.

Skal hindre spredning

På grunn av den uoversiktlige situasjonen tar ikke brannvesenet sjansen på å sende inn folk til området hvor brannen herjer som verst. I stedet forsøker mannskapene å hindre at brannen sprer seg til fastlandet.

- Brannmannskapene jobber hovedsakelig med to oppgaver. Mannskaper på Randfjellet jobber seg ned mot Hasvåg, mens en annen gruppe forsøker å hindre spredning sørover mot Jøssund, sier vaktoperatør Ole Marius Haugen ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

- Det er vanskelig for våre folk å komme seg ut til spissen for å se hvordan situasjonen er der. Hvis vi sender ut folk, er det ikke sikkert at de kommer tilbake igjen. Det er så mye røyk, og brannen kan fort spre seg bak dem, sier Haugen.

Fraktet ut dyr fra gård

Området som er rammet av flammene kan Ifølge politiet være så stort som 15 kvadratkilometer.

Tirsdag morgen jobbet mannskaper på stedet med å berge ut 40 sauer og seks hester fra en gård ved Båsvika på nordvestsiden av halvøya.

- Brannvesenet prøver å lage en avskjæring fra flammene. Problemet er at det er såpass mye røyk at det er utrygt for mannskapene. Det er risikofylt å kjøre langs den ene veien. Sikten er dårlig, man vet ikke hvor flammene er, og plutselig kan man stå uten muligheter til å ta seg tilbake, fortalte operasjonsleder Rune Reinsborg til adressa.no tirsdag morgen.

En dyretransportbil skal være på stedet hvor dyrene befinner seg.

Kan kontakte kommunen

Ordføreren i Flatanger forteller at kommunen vil komme med en pressemelding senere tirsdag.

- Vi har ikke noen nye opplysninger å komme med akkurat nå, men vi kommer til å sende ut en pressemelding klokken 11, sier ordfører Bjøkås.

Han ber folk som har spørsmål rundt brannen og øvrig status om å ringe kommunens sentralbord: 74 22 11 00

Saken oppdateres.

Dette bildet viser brannen fra Kvaløsæter.  

Dette bildet viser brannen fra Kvaløsæter.  

Store områder i Flatanger står i brann natt til tirsdag. Flere boliger har blitt evakuert. Brannvesen fra Flatanger, Namsos, Namdalseid og Verran bistår.  

Store områder i Flatanger står i brann natt til tirsdag. Flere boliger har blitt evakuert. Brannvesen fra Flatanger, Namsos, Namdalseid og Verran bistår.  

Ambulansen sto klar i nærheten av Sørnesset. Ingen personer skal ha blitt skadet i forbindelse med lyngbrannen. 

Ambulansen sto klar i nærheten av Sørnesset. Ingen personer skal ha blitt skadet i forbindelse med lyngbrannen. 

På forsiden nå