- Vi har opplysninger som tilsier at det er strømnettet som er årsaken til brannen, sier politiadvokat Trude Skogen i Nord-Trøndelag til Adressa.no.

Gnister i terrenget

Det er likevel for tidlig å fastslå noen konkret årsak til den dramatiske brannen i Flatanger. Det vil ta tid før krimteknikere får komme inn i brannområdet.

- Vitner har fortalt at de har sett lavspentledninger som har slått seg sammen, og laget gnister. Det har trolig antent terrenget, forklarer hun videre.

Slukkingsarbeidet er selvfølgelig førsteprioriet, men politiet jobber også parallelt med etterforskning.

- Hele området er i ferd med å brenne ned, og krimteknikerne kan ikke undersøke noe før brannen er slukket og det hele har blitt kaldt, sier hun.

Følg vårt livestudio om brannen her

- Vinden går mot sjøen

Skogen forteller at de rekvirerte et politihelikopter fra Oslo, men det ble stående værfast i hovedstaden.

- Det skulle bistå politiet med å få kontroll på situasjonen, sier hun.

Hun beskriver oppdraget som utfordrende, med knusktørt terreng og sterk vind.

- Vinden har en hastighet på 20 sekundmeter, men den går heldigvis fra land og utover mot sjøen. Vi holder tett kontakt med værmeldingstjenestene, sier Skogen.

Politiet har også satt stab, som betyr at en del mannskap blir tatt ut av vanlig arbeid, og settes inn for å jobbe kun med brannsituasjonen i Flatanger.

- Vi har satt inn alt av tilgjengelig mannskap i denne alvorlige situasjonen, sier Skogen.

Koblet ut strømmen

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Inge Bartnes i NTE, forteller at de ble varslet av brannvesenet om en omfattende lyngbrann klokka 22.20 mandag kveld. Nettsentralen tokumiddelbart kontakt med NTEs vakt som varslet lokal montør. På dette tidspunkthadde NTE ingen kjente feil i nettet i det aktuelle området.

- Brannvesenet ba om bistand i forbindelse med slukkingsarbeidet. Vi koblet ut strømnettet for å sikre at brannmannskapet kunne gjøre en sikker jobb, sier han.

Det var svært sterk vind i området i går kveldog i natt. Montøren registrerte brudd i lavspentnettet på en linje ved Uran.

91 uten strøm

Han kjenner ikke til brannårsaken, og sier at de heller ikke har fått noen driftsmeldinger fra dette området.

- Vi kjenner ikke brannårsaken, men linjebruddkan være en av flere mulige årsaker. Vi samarbeider med politiet ibrannetterforskningen, sier Bartnes.

NTE har 91 kunder i området som nå er strømløse.En god del av disse er fritidseiendommer. Strømnettet i området har betydelige skader. NTE starter gjenoppbyggingav nettet så snart de får adgang til området.

- Fra vi får tilgang til området,til permanent forsyning er etablert, forsøker vi å hjelpe kundene med aggregat. Brannen i Flatanger har ingen innvirkning på denøvrige strømforsyningen i Nord-Trøndelag, sier Bartnes.