- Det var bra det ikke skjedde senere, sier 13-åringen til Aftenposten.

Da Aftenposten møter ham på på et gjestehus i kommunesenteret Lauvsnes i Flatanger kommune tirsdag kveld, hadde han knapt hatt blund på øynene det siste døgnet.

Brannen som så langt har lagt 90 bygninger i ruiner, og som ennå ikke er slukket, tok fra ham nattesøvnen.

- Forferdelig

- Det var helt forferdelig. Da vi kom oss ut, var himmelen rød. Tykk røyk for forbi oss i vinden. Jeg er glad jeg ikke rakk å legge meg og sovne, men at vi rakk å komme oss vekk, sier Ludvik Elnan Jacobsen.

Faren hans, Steinar Jacobsen, hadde allerede vært ute for å hjelpe det lokale brannvesenet med slukningsarbeidet, men måtte til slutt kaste fra seg alt han hadde i hendene og rømme stedet.

Reddet flere hus

- Jeg tror jeg klarte å redde tre-fire hus fra flammene før jeg måtte gi opp, sier han.

Forsvaret har tatt video av brannområdene i Nord-Trøndelag. Han og brannsjefen i det lokale brannvesenet, Hans Petter Haukø, var blant de første som kastet seg inn i kampen mot flammene.

- Vi brukte lyngriver, de ser nesten ut som river til å rake løv med, sier Haukø.

Det monnet ikke mot flammene i den kraftige vinden.

- Ilden spredte seg farlig fort, sier Steinar Jacobsen.

Håp og uvisshet

- Vi har sett bilder som er tatt fra stedet, og der ser vi at huset vårt står, mens fjøset og andre bygninger rundt er brent ned. Gresset er svidd av helt inntil hovedhuset, så vi er glad til, sier moren, Marte Elnan.

En som ikke har like stor grunn til optimisme, er Ella Fossvik (59). Hun vet ikke om familiens hus fortsatt står, eller om det bare er ruiner igjen.

- Vi har huset, et naust, båt, brygge og enda en bygning. Alt vi har er der ute. Men nå vet jeg ikke om vi har noe igjen. Vi har fått beskjed om at det skal være et orienteringsmøte i morgen formiddag, da får vi kanskje vite når vi kan få lov å se til hjemmet vårt, sier hun.

- Vi har to katter. Jeg vet ikke hvordan det har gått med dem, sier Fossvik.